Volledig scherm
Bestuursvoorzitter Peter Wennink van ASML. foto René Manders

De Jong van Philips: 'Instellingen in de regio kraken in hun voegen'

EINDHOVEN - Een internationale infrastructuur en een aantrekkelijke leefomgeving om talenten uit de hele wereld te kunnen trekken. Dat is wat topmannen in Brainport Regio verwachten van de rijksoverheid.

De grote maakbedrijven in de regio vinden dat de Brainport Regio achterblijft als het gaat om infrastructuur en voorzieningen. Hun topmannen pleiten voor een inhaalslag waarbij de bijdrage van de overheid drastisch omhoog moet.

Wennink
Peter Wennink van ASML pleit voor het realiseren van een internationale infrastructuur in deze regio. "Met hogesnelheidstreinverbindingen en een internationaal congrescentrum waar de automotive-, de elektronica- en de medische industrie haar congressen houdt. Het internationaal onderwijs kreeg op Prinsjesdag wat extra steun toegezegd, maar dat moet structureel zijn. Ook organisaties voor expats en internationals verdienen een stevige plek en het cultuuraanbod moet flink omhoog."

Wennink zei vorige week dat hij een verhuizing van ASML naar de Randstad uitsluit. Dat zorgde daar voor de nodige opschudding zegt hij. "Ik hoop dat ze mijn uitspraak zien als een uitnodiging eens te komen kijken wat we hier in de Brainport Regio hebben. Niet alleen ASML, maar het hele ecosysteem hier is heel belangrijk voor onze toekomst. Hier zit de hightech maakindustrie!"

Van der Leegte
Wim van der Leegte van VDL Groep zegt dat het verkeer rondom Eindhoven regelmatig vastloopt. "Mensen staan op weg naar hun werk in de file en de vrachtwagens kunnen de goederen niet op tijd leveren. We hadden gerekend op de ruit rondom Eindhoven, maar die is er door allerlei redenen niet gekomen."

Om het voorzieningenniveau voor de regio Eindhoven op peil te krijgen en te houden, moet er volgens Van der Leegte eerst een eerlijkere verdeling van de overheidsgelden plaatsvinden. "We willen goede medewerkers aantrekken en houden. Daarvoor moeten er in Eindhoven en omgeving voldoende mogelijkheden zijn voor sport & ontspanning, kunst & cultuur en het woongenot in algemene zin. Bijvoorbeeld zwembad, ijsbaan, museum en sportieve en culturele evenementen."

De Jong
Hans de Jong van Philips zegt dat Brainport als centrum voor de hightech industrie en als groeimotor voor Nederland herkend en gewaardeerd wordt. "Maar de ontwikkeling van het voorzieningenniveau blijft achter bij de groei van de economische bijdrage aan Nederland. Daar is een herijking voor nodig. De voorzieningen in de regio kraken in hun voegen."

Uitdaging in het werk en een hoogwaardige leefomgeving zijn volgens De Jong existentieel. "Voor de Nederlanders en de groeiende internationale populatie. Die moet in balans zijn anders zoeken mensen elders hun toekomst. Wij moeten in Nederland goed kijken hoe en waar wij de economische groei realiseren. Infrastructuur en voorzieningen zijn daar onderdeel van. Die moeten toekomstbestendig zijn."

Dierick
Ook topman NXP Nederland Guido Dierick ziet dat de waardering van de Brainport Regio toeneemt. "Dat mag ook wel, met vijf van de top zeven r&d-investeerders en meer dan 50 procent van de Nederlandse innovaties. Bij NXP in Nederland werken zestig nationaliteiten. We zien dat de Brainport Regio duidelijk achterblijft ten opzichte van de Randstad in investeringen in cultuur, (internationaal) onderwijs en bereikbaarheid. Om toptalent uit de USA en Azië naar Nederland te halen én te houden, is een aantrekkelijke leefomgeving nodig voor deze talenten en hun familieleden. Als we dat niet kunnen bieden, zullen top-onderzoekers binnen NXP steeds vaker vanuit andere NXP-locaties werken, zoals Californië, Singapore en Shanghai."

Dierick vindt het Muziekgebouw Eindhoven een voorbeeld van een goede voorziening. "Met zijn befaamde akoestiek weet dat internationaal toptalent te trekken. Daarnaast moeten wij speerpunten, zoals autocommunicatie en zelfrijdende auto's kiezen waar we wereldwijd in excelleren. Dát zet ons op de kaart."

Mengelers
Jan Mengelers van de TU/e ziet de waardering voor de regio in de troonrede toenemen, maar vindt dat de mismatch nog enorm is. "Dat kan voor een erkende industriële regio als Brainport toch niet waar zijn. Er is nu een toezegging om de bijdrage te verhogen, maar dat kan nog jaren duren. Terwijl ik zie dat de strijd om het talent tussen regio's en landen een steeds belangrijkere wordt. We moeten zorgen dat de voorzieningen hier zo goed zijn, dat we de knappe koppen, ook uit het buitenland, zo binden en boeien, dat ze kiezen voor de Brainport Regio."