Volledig scherm
Lucas Judge.

De rollercoaster van hockeycoach Lucas Judge

EINDHOVEN - Hockeycoach Lucas Judge (34) heeft een bizar jaar achter de rug. Hij debuteerde in de hoofdklasse als coach van de mannen van Oranje-Rood. Hij werd kort voor de seizoenstart voor de eerste keer vader. Hij zegde zijn baan op als onderzoeker aan de Universiteit van Wageningen én hij verhuisde van Amsterdam naar Eindhoven.

Het was deze zomer niet het makkelijkste moment om in te stappen bij Oranje-Rood. Lucas Judge werd bij de fusieclub (tussen Oranje Zwart en EMHC) binnengehaald als opvolger voor succescoach Michel van den Heuvel, die Oranje Zwart naar drie landstitels op rij dirigeerde. Waar Van den Heuvel kan bogen op jarenlange ervaring staat Judge aan het begin van zijn coachcarrière. Pas anderhalf jaar geleden stopte hij als speler van Pinoké met tophockey.

Onverwachts
"Toen ik het verzoek kreeg om hoofdcoach te worden van Oranje-Rood heb ik er een week of acht heel goed over nagedacht", zegt de geboren Australiër eerlijk. "Het coachen van Heren 1 van Oranje Zwart stond jaren geleden al hoog op mijn lijstje. Nu kwam het aanbod heel vroeg én onverwachts. Ik was net een halfjaar assistent-coach van de vrouwen van Laren toen ik begin dit jaar werd gepolst door manager tophockey Harry van Hout en voorzitter Simon van den Boomen. Natuurlijk besefte ik dat er risico's kleven aan deze job. Maar als ik had gekozen voor een minder grote club en zou moeten vechten tegen degradatie zouden die risico's er ook zijn."

Zesde plek
Halverwege het seizoen (zondag speelt Oranje-Rood al de returnwedstrijd tegen Qui Vive) gaat het nog niet allemaal van een leien dakje. De mannen van Oranje-Rood bezetten momenteel de zesde plek op de ranglijst. Sterke periodes met aantrekkelijk hockey worden nog veel te vaak afgewisseld met rommelige fases.

Judge heeft voor ogen om de solide basis waar OZ de afgelopen jaren om bekend stond, uit te breiden met meer creativiteit in de aanval. "We moeten veel meer onvoorspelbaar worden. Ik wil dat we meerdere spelpatronen kunnen hanteren en dat we minder afhankelijk worden van de strafcorner van Mink van der Weerden." Terugblikkend op de eerste seizoenshelft stelt Judge dat hij misschien 'iets te snel veranderingen in het spel wilde doorvoeren'. "We hebben een paar weken geleden als team besloten dat we stap voor stap dingen aan ons spel gaan toevoegen. Ons vertrouwde, gedisciplineerde hockey vormt de basis."

Met de winterstop voor de deur schakelt de rollercoaster van Judge even een tandje terug. De komende twee maanden heeft hij alle tijd voor zijn zoontje Pim, komt hij eindelijk toe aan kluswerk in zijn nieuwe huis en richt hij zich op zijn studie Sports Leadership aan de Universiteit van Nyenrode. Want één ding staat bij de oud-speler van Oranje Zwart en EMHC overeind. "Je moet jezelf altijd blijven ontwikkelen."