Volledig scherm
Links pompstation Van Deurzen, nabij de sigarenfabriek van Kees Corsten in de Nieuwstraat in Eersel.

De winkelstraat: Allemaal nieuwkomers op één na

De Markt in Eersel staat bekend als historisch dorpsgezicht. Vanaf de kinderkopjes en oude bomen op de Markt verandert alles volkomen in de Nieuwstraat. Daar beland je in één klap in de gemoderniseerde winkelstraat van het Kempisch dorp. Een straat die bar weinig geschiedenis ademt.

De Nieuwstraat van weleer is niet meer. De functie van de weg in Eersel is totaal veranderd. Van hoofdstraat door het dorp, waar tot 1938 de Meierijse stoomtram liep, naar 'een verblijfsgebied waar bezoekers kunnen funshoppen'.

Op doortocht in de Eerselse winkelstraat passeert publiek volop nieuwbouw en hedendaagse winkelketens zoals Shoetime, Hema, Bruna, Etos, Kruidvat en Blokker. Ja , er zit nog een bakker, maar de slager, de groentewinkel, de kapper? Ze zijn allemaal uit het straatbeeld verdwenen.

Frans Teunis van de plaatselijke heemkundekring: "De Nieuwstraat was na de oorlog volledig bezet door middenstanders en ondernemers. Twee generaties later is daar niets meer van over." Maar er is een uitzondering. Want Cees Corsten (54) van de Primera heeft het ondernemerschap voortgezet van zijn vader Jos en diens vader Kees. De laatste begon in 1923 een sigarenfabriekje op nummer 39. En Jos startte in de oorlog met een winkeltje in sigaren, sigaretten en tabak, dat zijn zoon overnam.

Cees herinnert zich de Nieuwstraat als een ambachtsstraat. Met een brouwerij, een smidse, een melkfabriek en twee slagers. "De sfeer is nu totaal weg. Het is commerciëler geworden." De tand des tijds betekende het einde voor ondernemers zoals de families Bottram (garagehouder en fietsenzaak), Van Deijck (bakker), Van Sambeek (schoenmaker) en Geboers (slager). "Ik verwacht dat er nog meer ondernemers verdwijnen. Dat er over tien, twintig jaar alleen nog een paar supermarkten zijn. De rest loopt dan via internet. Van funshoppen kun je niet leven. Daar zijn vaste klanten voor nodig." Die kan je bedienen op donderdag tot en met zondag, denkt economiewethouder Steven Kraaijeveld. "Daar moeten ondernemers in geloven en in investeren." De gemeente wil dat doen door bestaande plannen uit te voeren aan het begin en het einde van de winkelstraat. "We willen de Nieuwstraat naar een hoger niveau tillen, maar de economie laat het even afweten. Gelukkig hebben we een mooie Markt. Die blijft altijd mensen trekken."