Volledig scherm
Wilma Rensen (rechts) verheugt zich op een maaltijd van Ineke Lenssen. foto Koen Verheijden

Deeleconomie: Bordje eten naar een zieke buur

EINDHOVEN - Hobbykoks bereiden thuis maaltijden en bezorgen deze persoonlijk bij hulpbehoevende buurtgenoten: ouderen, zieken, mensen met een beperking. Dat is het recept van het online platform Bijzonder Thuisafgehaald, dat koks en afnemers aan elkaar koppelt.

Niet zelden groeit er een bijzondere band tussen de buurtgenoten. Bijzonder Thuisafgehaald, onlangs bekroond met de Heldcare 2016-trofee, bestaat nu twee jaar en groeit gestaag. Waren er in het begin 60 'matches' tussen thuiskoks en mensen in kwetsbare posities, inmiddels zijn dat er al ruim 500. "En dat kunnen er nog veel meer worden, want het aanbod van koks is enorm", zegt projectleider Annemarieke Blom. Wilma Rensen (72) uit Eindhoven is één van de deelnemers. Ze kan zelfs een beroep doen op twee hobbykoks. Die heeft ze ook hard nodig, anders zou er helemaal niets op tafel komen. "Ik heb eigenlijk nooit iets in huis. Niet eens wortelen, aardappelen, of sla. Ja, een boterham."

Buren
Na het overlijden van haar man – 'hij kookte altijd met liefde' – en na een ongelukkige val, ging haar gezondheid snel achteruit. Ze besloot zich aan te melden bij Bijzonder Thuisafgehaald waar ze bij toeval van hoorde. Maar liefst twee enthousiaste buren bleken geregeld en voor langere tijd voor haar te willen koken, een luxepositie. Een van die twee is Ineke Lenssen (30). Hoewel ze maar 200 meter van elkaar wonen, hadden de twee elkaar nog nooit gezien of gesproken. Rensen: "Ze komt nu wekelijks met een maaltijd langs. De ene keer heeft ze couscous gemaakt, de ander keer een pastasalade of soepje. Mijn andere kok is een buurvrouw die drie keer per week langskomt. Het klinkt met allebei, het zijn zulke prettige vrouwen. En ze brengen mij vers en gezond eten."

Dit is precies wat projectleider Annemarieke Blom voor ogen heeft met Bijzonder Thuisafgehaald: maaltijden delen met buurtgenoten én mensen uit een sociaal isolement halen. Niet alleen een hulpbehoevende krijgt zo een groter netwerk, ook de thuiskoks krijgen trouwe klanten met wie ze hun liefde voor koken mee kunnen delen.

Het koken voor de oudere buurvrouw heeft Lenssen ook iets positiefs opgeleverd, zo vertelt ze. "Ik heb een ontzettend drukke baan en ben minder gaan werken omdat ik wat meer tijd en ruimte voor mezelf wilde. Door voor Wilma te koken, eet ik zelf ook wat gezonder."

Idee
Het idee is voortgekomen uit Thuisafgehaald.nl . Dit platform bestaat al vier jaar, hierop kunnen mensen zich aanmelden om te koken of een maaltijd thuis af te halen bij een buurtgenoot. De maaltijden kosten daar zo rond de 5 euro en bij elke bestelling gaat 0,25 eurocent naar het platform. Dat is meteen het verschil met Bijzonder Thuisafgehaald: hier hoeft geen geld worden afgedragen aan het platform omdat sommige gemeenten en fondsen bijdragen aan de kosten van het concept.