Volledig scherm

Dertig tv-zenders zonder abonnement of schotel

ASTEN – Theo Knoops kijkt aan de Lagendijk in het Astense buitengebied naar een haarscherp digitaal televisiebeeld. En dat zonder schotelontvangst en zonder abonnement bij welke provider dan ook. Met gemak zapt hij langs Nederland 1, 2 en 3, Omroep Brabant en Omroep Limburg L1, de Belgische zenders Eén, Ketnet en Canvas.

Maar ook de Frans-Duitse zender Arte en veel Duitse zenders, Eurosport en CNN komen helder binnen in huize Knoops.

„Vroeger had ik wel een schotel en een abonnement op enkele commerciële zenders. Maar dat heb ik opgezegd, want in al die jaren heb ik op RTL en SBS niet één programma helemaal afgekeken”, vertelt Knoops.

Hij had een harkantenne op zolder en daarmee ontving hij de Nederlandse publieke omroepen en de Belgische zenders. Daarmee was hij tevreden. Tot in december vorig jaar de analoge uitzendingen van de Nederlandse zenders werden gestaakt. Toen had Knoops een probleem. Kabel-tv werd niet aangeboden in het buitengebied waar hij woont. De antenne opruimen en overschakelen op een digitale ontvangst per schotel kostte hem 12,95 euro per maand, bleek hem na enig surfen op internet.

„Ik wil ook de Belgische zenders blijven ontvangen en daarvoor betaal je al gauw 13,50 euro per maand”, zegt Knoops. „ Aan mijn buurman vroeg ik hoe hij dat had opgelost. Hij vertelde dat hij een scanner had gekocht, waarmee hij gewoon via zijn dakantenne de Nederlandse digitale zenders aankon.”

Knoops kocht voor 85 euro bij een plaatselijke elektronicazaak ook zo’n kastje. Hij sloot de boel aan en kon na een eerste scan al direct de Nederlandse en Belgische zenders aan. Vervolgens zocht Knoops, die een opleiding hts-elektronica heeft gevolgd, op internet naar meer informatie over digitale tv- uitzendingen. „ Ik ontdekte dat digitale signalen verticaal worden uitgezonden. De hark van mijn antenne staat op zolder, dus daar kon ik gemakkelijk bij. Ik heb hem in plaats van horizontaal een kwartslag naar een verticale stand gedraaid. Opeens kon ik meer dan dertig zenders aan en de kwaliteit van de Nederlandse zenders was nog beter dan in de horizontale stand.”

Hij paste nog enkele technische trucjes toe, zoals het zonder koppelfilter direct aansluiten van de coaxkabels op de antenneversterker, en Knoops heeft nu zonder tussenkomst van een provider met maandabonnement een perfecte ontvangst. „ Ik vind dat dit systeem beter bekend gemaakt moet worden. Het is helemaal legaal, want het zijn publieke zenders.”

Knoops geeft technische uitleg via zijn homepage op internet: http://home.hetnet.nl/~theo.knoops/digitv/index.html