Volledig scherm
Bezoekers van de klompenkeuring vrijdag in zalencentrum De Beurs in Sint-Oedenrode. Burgemeester Maas kreeg te horen dat hij volgend jaar zonder klompen niet meer binnen komt. Maas stemde lachend in. foto Irene Wouters

Diskwalificatie klompenkeuring Sint-Oedenrode wegens twaalf jaar oude klompen

SINT-OEDENRODE - Beroering in klompenmakersland. Het paar handgemaakte klompen dat twee weken geleden de jaarlijkse klompenkeuring in Sint-Oedenrode won, is achteraf gediskwalificeerd. Het houten ambachtswerk van klompenmaker Beekhuiszen uit Eemnes bleek twaalf jaar geleden ook al ter keuring te zijn aangeboden.

Rooienaar Luc van den Tillaart, voorzitter van de organiserende klompenmakersvereniging NVK, houdt het op een vergissing. "Hij heeft per ongeluk een oud paar meegenomen. De andere klompen die hij ter keuring aanbood, waren wel nieuw", licht hij toe. Bij de keuring was al twijfel gerezen over het winnende paar. "Het was te kortdag om de prijsuitreiking af te blazen, maar we hebben de klompen nog eens verder onderzocht." De archieffoto's uit 2004 boden uitkomst: de keurmeesters oordeelde unaniem dat toen hetzelfde paar onder de loep werd genomen.

De prijs gaat nu naar klompenmaker Martin Dijkman uit Luttenberg. Hij krijgt de Zilveren Effer morgenochtend alsnog uitgereikt door de Rooise burgemeester Peter Maas. Beekhuiszen wordt met zijn andere paar alsnog tweede, en blijft gewoon welkom bij volgende keuringen. "Het paar is gediskwalificeerd, de maker niet", aldus Van den Tillaart.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement