Een tekening van het nieuwe Solliance gebouw dat momenteel wordt gebouwd.
Volledig scherm
Een tekening van het nieuwe Solliance gebouw dat momenteel wordt gebouwd.

Doorbraak flexibele zonnecel bij Solliance

EINDHOVEN – De techniek om zonnecellen op flexibel kunststof aan te brengen was er al en is in de laboratoria al getest. Maar de techniek heeft een aantal grote nadelen, waaronder het milieubelastende effect ervan.

Onderzoeksinstituut Solliance, dat momenteel een nieuw gebouw plaatst op de High Tech Campus in Eindhoven, zegt nu een milieuvriendelijke doorbraak te hebben bereikt.

Samen met de Franse producent van zonnecellen DisaSolar hebben de onderzoekers van Solliance een methode ontwikkeld om deze zonnecellen te printen. Daarvoor gebruiken ze technologie vergelijkbaar met gewone inkjetprinters die ook wordt gebruikt om onderzoek te doen naar het printen van elektronica. Solliance claimt dat ze voor het eerst in staat zijn zonnecellen te printen die een rendement hebben vergelijkbaar met die van bestaande flexibele zonnecellen.

Dit soort organische zonnecellen, die als behang op een rol zitten, worden gezien als het goedkope alternatief voor harde zonnecellen op silicium. Ze zijn flexibel, licht van gewicht, transparant en makkelijker aan te brengen op allerlei bouwmaterialen.

In het streven om de giftige stoffen uit het productieproces te halen zijn Solliance en DisaSolar op de inkjet technologie uitgekomen met als bijkomend voordeel dat de productie makkelijker en goedkoper kan. Er kunnen bestaande industriële inkjetkoppen worden gebruikt die grote oppervlakken in één keer kunnen printen. Daarom is de verwachting dat deze methode ook sneller commercieel kan worden uitgerold.