Volledig scherm
Een groepje smurfen vond gistermiddag een nieuwe thuis in het speelbos aan de Deurneseweg in Deurne. De blauwgeschminkte kinderen van de Lopers Groep Deurne vermaakten zich prima op de negen speelplekken i0n het Zandbos. foto Jurriaan Balke

'Durf kinderen eens te laten vallen'

DEURNE - Er is niet veel nieuws onder de zon met het speelbos in het Zandbos aan de Deurneseweg in Deurne. Dat zei voorzitter Tonny van Berlo van de Lopers Groep Deurne gistermiddag tijdens de officiële opening van het speelbos.

"Het is geen nieuw idee. Wij speelden hier vroeger al op de Bult. We moesten van onze ouders wel een zaak kroten meenemen, waarmee ze dan de wasketel konden aansteken."

Van Berlo is één van de initiatiefnemers voor het speelbos, dat vooral bedoeld is om kinderen weer in de natuur te laten spelen. In het Zandbos staat een bosschuur die gebruikt kan worden voor kinderfeestjes. "Geen bier, geen feest voor volwassenen", benadrukt Van Berlo. In het bos zijn langs een bewegwijzerde route negen speelplekken ingericht.

Het zijn geen wipkippen en andere felkleurige speeltoestellen met vangmatten eronder. Er ligt een rioolbuis half onder het zand, waar de kinderen doorheen kunnen kruipen. Er ligt een boomstam waar ze op kunnen balanceren. Er is een parcoursje van lage palen in verschillende hoogtes waar de kinderen overheen kunnen stappen. Vanaf een stuifduin kunnen kinderen met een kabelbaantje naar beneden tokkelen.

"De bedoeling is dat we de jeugd spelenderwijs in contact brengen met de natuur. Wie heeft er hier al eens gespeeld?", vraagt wethouder Nicole Lemlijn aan de kinderen die bij de officiële opening aanwezig zijn. Niemand reageert. Doorvragen leert dat ze deze speelmiddag toch wel leuker vinden dan computeren. Wie zijn of haar ogen goed openhoudt kan zo maar een ree in deze bossen zien, weet de wethouder.

Lemlijn heeft ook een boodschap voor de ouders: " We hebben strenge regels voor veiligheid, maar we moeten het ook niet overdrijven. Durf kinderen eens te laten vallen. Dat is goed voor hun karaktervorming. Durf kinderen eens met vuile kleren thuis te laten komen."

Bij de opening krijgt de wethouder assistentie van vijftien smurfen.

De blauwgeschminkte kinderen van Lopers Groep Deurne vermaken zich opperbest in het bos.