Volledig scherm

Eddy Bouwmans kreeg epo van dokter Janssen

BEEK EN DONK – Je kunt als profwielrenner ook gewoon 'nee' zeggen tegen het aanbod om doping te gebruiken. Eddy Bouwmans (45) uit Gemert deed dat in de jaren negentig.

Alleen in 1994 gebruikte hij drie keer epo. Dat beviel hem niet goed, net als de cortisonen die hij incidenteel kreeg. Testosteron slikte hij wel regelmatig, vooral na zware koersen, als herstelmiddel. Dat kreeg hij dan van de ploegarts. De epo kreeg hij drie keer toegediend door dokter Peter Janssen uit Deurne, zijn persoonlijke medische begeleider in die jaren.

"Janssen vond het belangrijk dat mijn hematocrietwaarde niet boven de vijftig kwam. Je hoorde destijds in het peloton dat Mario Cipollini vond dat koersen met een hematocriet onder de 55 geen zin had. Maar Janssen stond daar niet achter. Hij vond de gezondheidsrisico's te groot. Ik heb drie spuiten epo gehad, gedurende anderhalve maand. Maar ik merkte op de fiets weinig effect. Ik voelde me er ook niet prettig bij", vertelt Bouwmans vrijdag in een uitgebreid interview in het ED.

Bouwmans won de witte trui in de Tour van 1992 (veertiende). Vijf jaar later haakte hij op 29-jarige leeftijd af in het profpeloton. Hij heeft nu een eigen bedrijf in interieurbouw in Beek en Donk.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement