Eerste atelierroute in Son en Breugel
BREUGEL - "Ik heb weinig geschilderd de laatste tijd. Maar dat komt wel weer", zegt Els van den Heuvel-Verbeek uit Breugel. "Ik kan het nu loslaten en laten gebeuren. En hopen op mooi weer."
Delen per e-mail
De kunstenares was de afgelopen maanden druk met het organiseren van de eerste atelierroute van Son en Breugel. 22 professionele kunstenaars uit Son en Breugel laten op 24 en 25 mei op 18 adressen hun werk en werkplek zien.
Het balletje ging ruim twee jaar geleden rollen, toen Van den Heuvel met een Eindhovense kunstenares afstudeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in het Belgische Arendonk. "Zij deed mee aan de atelierroute in Eindhoven. We hebben toen geprobeerd Son daarbij aan te sluiten. Maar dat werkt niet. Ze fietsten niet verder dan de Hooydonkse brug."
Maar Van den Heuvel liet het er niet bij zitten. "Je hoort van iedereen dat er zoveel kunstenaars in Son en Breugel zijn. Maar je ziet nooit iets, of heel weinig." Dus nam Van den Heuvel, geboren Eindhovense, het voortouw voor de eerste atelierroute in Son en Breugel. "Om de kunst en de kunstenaars in dit dorp te promoten." In de lokale bladen plaatste ze een oproep, die 26 aanmeldingen opleverde.
Om mee te kunnen doen, is een opleiding vereist of de kunstenaar moest na ballotage goed genoeg bevonden zijn. Van den Heuvel en kunstcollega-deelneemster Elfriede de Vries bezochten alle inschrijvers. "In het begin was het best moeilijk om te zeggen 'je mag niet meedoen'. Als we ergens binnen kwamen, wisten we het al meteen", legt de teken- en schilderdocente uit. "Maar op deze eerste atelierroute moet het niveau wel dusdanig zijn dat mensen zeggen 'we hebben echte kunst gezien'."
Variatie in het aanbod was ook belangrijk. "Alleen schilderijen bekijken wordt saai", zegt de abstract schilderende Breugelse lachend. Een van haar kleurige creaties is verwerkt in flyers, fietsroute, plattegrond én een speciale vlag die bij alle deelnemers komt te hangen.
Van den Heuvel: "Met felle kleuren, zodat je gelijk als je komt aanfietsen, ziet waar je moet zijn."
- De Atelierroute (24 mei van 11 tot 17 uur, 25 mei van 12 tot 17 uur) wordt zaterdag 24 mei om 10 uur geopend door wethouder M. Starmans bij de kiosk op het Kerkplein in Son.
Met muzikale omlijsting van de Senior Jazzmen uit Eindhoven. Daarna worden fietsroute/plattegrond uitgedeeld. Die zijn beide dagen ook verkrijgbaar bij De Zwaan, of vanaf vandaag te downloaden van www.atelierroutesonenbreugel.nl . In de route van circa 15 kilometer zijn ook dertien openbare kunstwerken opgenomen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn wij Cliff Richard of Elvis Presley? VW-busje of Opel Kadett? En meer dilemma's
Nostalgie is van alle generaties. De Babyboomers (geboren tussen 1945 en 1955) kunnen daar over meepraten. Gelukkig maar dat smaken verschillen. Vecht de oneindige strijd nu voor eeuwig uit door jouw favoriet te kiezen. -
Dit zijn wij Geboren voor de bevrijding? Dan hoor je thuis in de Stille Generatie
Wij hebben heel veel meegemaakt: de zwartste crisisjaren, opkomend fascisme, jodenvervolging, een wereldoorlog, de atoombommen op Japan, een Koude Oorlog, dekolonisatie, watersnood, een land in wederopbouw en aan het einde van het hele verhaal die welvaartsstaat waarvoor juist onze generatie zoveel bloed, zweet en tranen heeft gegeven. Maar daarover hoor je ons niet pochen. Wij zijn de Stille Generatie. -
Rooi Werkt tegen werkloosheid
SINT-OEDENRODE - Lokale ondernemers en werkzoekenden ontmoetten elkaar dinsdagavond tijdens het 'event' van Rooi Werkt. De formule is al een tijdje een groot succes: sinds juni hielp het initiatief 24 mensen aan een baan. -
Dit zijn wij Onbekommerde seks eindigde door aids
Gezonde mannen veranderden plots in uitgemergelde, doodzieke patiënten. Het is begin jaren ’80 en er trekt een ramp over de wereld die aids heet. Een onbekende ziekte die voor miljoenen fataal blijkt. -
Verloren Generatie Gullit: een boegbeeld, mensenmagneet en optimist
Ruud Gullit groeide als voetballer uit tot een levend symbool van de jaren 80. Als aanvoerder van het gouden Oranje van 1988 uiteraard, maar ook als activist, zanger, stijlicoon en man van de wereld. Een portret aan de hand van drie ontmoetingen.
-
Hoe de waardevolle gasbel veranderde in The Dutch Disease
Met de gasbel van Slochteren kreeg Nederland een ongeëvenaarde schat in de schoot geworpen, eind jaren ’50. Daardoor zat een hele generatie er warmpjes bij. Anno 2017 resteert de kater. Het geld is op en de Groningers zijn boos. -
Dit Zijn Wij Furby of Tamagotchi? Jumpen of hakken? En meer dilemma's
Nostalgie is van alle generaties. Generatie Y (geboren tussen 1980 en 1995) kan daar over meepraten. Gelukkig maar dat smaken verschillen. Vecht de oneindige strijd nu voor eeuwig uit door jouw favoriet te kiezen. -
Verloren Generatie Overal aan meebetaald, maar nergens recht op
De Verloren Generatie, journalist Peet Vogels hoorde de term onlangs langskomen toen het ging over hoge jeugdwerkloosheid door de recessie. ,,Hé, daar hoorde ik ook bij, in 1982'', dacht hij.