Els van den Heuvel-Verbeek in haar atelier La Peinture in Breugel. foto Kees Martens
Volledig scherm
Els van den Heuvel-Verbeek in haar atelier La Peinture in Breugel. foto Kees Martens

Eerste atelierroute in Son en Breugel

BREUGEL - "Ik heb weinig geschilderd de laatste tijd. Maar dat komt wel weer", zegt Els van den Heuvel-Verbeek uit Breugel. "Ik kan het nu loslaten en laten gebeuren. En hopen op mooi weer."

De kunstenares was de afgelopen maanden druk met het organiseren van de eerste atelierroute van Son en Breugel. 22 professionele kunstenaars uit Son en Breugel laten op 24 en 25 mei op 18 adressen hun werk en werkplek zien.

Het balletje ging ruim twee jaar geleden rollen, toen Van den Heuvel met een Eindhovense kunstenares afstudeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in het Belgische Arendonk. "Zij deed mee aan de atelierroute in Eindhoven. We hebben toen geprobeerd Son daarbij aan te sluiten. Maar dat werkt niet. Ze fietsten niet verder dan de Hooydonkse brug."

Maar Van den Heuvel liet het er niet bij zitten. "Je hoort van iedereen dat er zoveel kunstenaars in Son en Breugel zijn. Maar je ziet nooit iets, of heel weinig." Dus nam Van den Heuvel, geboren Eindhovense, het voortouw voor de eerste atelierroute in Son en Breugel. "Om de kunst en de kunstenaars in dit dorp te promoten." In de lokale bladen plaatste ze een oproep, die 26 aanmeldingen opleverde.

Om mee te kunnen doen, is een opleiding vereist of de kunstenaar moest na ballotage goed genoeg bevonden zijn. Van den Heuvel en kunstcollega-deelneemster Elfriede de Vries bezochten alle inschrijvers. "In het begin was het best moeilijk om te zeggen 'je mag niet meedoen'. Als we ergens binnen kwamen, wisten we het al meteen", legt de teken- en schilderdocente uit. "Maar op deze eerste atelierroute moet het niveau wel dusdanig zijn dat mensen zeggen 'we hebben echte kunst gezien'."

Variatie in het aanbod was ook belangrijk. "Alleen schilderijen bekijken wordt saai", zegt de abstract schilderende Breugelse lachend. Een van haar kleurige creaties is verwerkt in flyers, fietsroute, plattegrond én een speciale vlag die bij alle deelnemers komt te hangen.

Van den Heuvel: "Met felle kleuren, zodat je gelijk als je komt aanfietsen, ziet waar je moet zijn."

- De Atelierroute (24 mei van 11 tot 17 uur, 25 mei van 12 tot 17 uur) wordt zaterdag 24 mei om 10 uur geopend door wethouder M. Starmans bij de kiosk op het Kerkplein in Son.

Met muzikale omlijsting van de Senior Jazzmen uit Eindhoven. Daarna worden fietsroute/plattegrond uitgedeeld. Die zijn beide dagen ook verkrijgbaar bij De Zwaan, of vanaf vandaag te downloaden van www.atelierroutesonenbreugel.nl . In de route van circa 15 kilometer zijn ook dertien openbare kunstwerken opgenomen.