Volledig scherm
© Thinkstock

Endinet-klanten bij Enexis duurder uit voor gastransport

EINDHOVEN - Bedrijven in de regio gaan meer betalen op hun gasrekening voor het transport van gas. De tarieven die netbeheerder Enexis daarvoor gaat hanteren per 1 januari 2017 liggen 10 tot 13 procent hoger dan die van huidige netwerkbeheerder Endinet voor 2016.

Omdat het onderdeel netwerkkosten voor gas maar een beperkt deel uitmaakt van de totale energierekening valt het effect relatief mee. Een bedrijf met zo'n 40 medewerkers en een verbruik van een kleine 8000 kuub per jaar betaalt jaarlijks zo'n 900 euro aan netbeheerkosten voor gas. Daar zou dan een dikke 100 euro per jaar bovenop komen.

Enexis stelt dat de tarieven van Endinet na de integratie van de twee bedrijven geharmoniseerd moeten worden met die van Enexis, omdat de wet voorschrijft dat in een netgebied dezelfde tarieven moeten gelden. Dat verklaart waarom bestaande Enexis-klanten met 5 tot bijna 7 procent een beperktere verhoging zien dan de huidige Endinet-klanten.

Een woordvoerder van Enexis wijst er ook op dat de belangrijkste oorzaak voor de tariefstijging voortkomt uit een correctie op de te laag ingeschatte kostenontwikkeling voor voorgaande jaren door de ACM.