Volledig scherm
Directeur Peter Rutten vindt het Maserati-verhaal "onzin".

Enorme onrust bij lpg-bouwer Vialle

EINDHOVEN - De aankondiging van elf ontslagen bij lpg-inbouwer Vialle in Eindhoven heeft geleid tot enorme onrust binnen het bedrijf.

De ondernemingsraad voelt zich door de publiciteit rondom de reorganisatie overvallen en stelt dat nu geen behoorlijk overleg met de directie meer mogelijk is. Volgens directeur Peter Rutten van Vialle is het ontslag onafwendbaar.

"Waarschijnlijk heeft een lid van de ondernemingsraad de plannen gelekt. Dat is buitengewoon onhandig." Een van de vijf ondernemingsraadsleden stelde donderdag dat nog helemaal niet duidelijk is hoe de plannen op straat terecht zijn gekomen. "Dat zoeken we uit."

Rutten krijgt in een aantal reacties op internet de zwartepiet toegeschoven voor de situatie waarin Vialle verkeert. Het feit dat hij in een Maserati rijdt, zet bijvoorbeeld kwaad bloed. "Wat een onzin", zegt hij. "Die auto kost Vialle geen cent, die is van mijzelf. Ik verdien bij Vialle minder dan de Balkenende-norm en declareer niet abnormaal. Mensen van de factuur-afdeling kunnen dat bevestigen."

Rutten is directeur-grootaandeelhouder bij Vialle. Enkele MT-leden hebben een pakketje aandelen en er is nog een mede-investeerder. Hij wil niet zeggen of Vialle nog diepe zakken heeft. Het bedrijf leed in 2008 en 2009 een netto-verlies van respectievelijk 1 en 1,5 miljoen en stevent opnieuw af op verlies. "Ik ga niet in op de vraag wat er op de balans staat en zeg alleen dat ik de toekomst positief tegemoet zie. We hebben wel vaker dips gehad en komen daar doorgaans weer uit. Je ziet nu dat de olieprijs wat oploopt en dat is goed voor de populariteit van alternatieve brandstoffen."

Vialle ging in 2002 al eens failliet. Zover hoeft het nu niet te komen, stelt Rutten. "We doen ons uiterste best om er wat van te maken. Dat mensen mij willen beschadigen op internet en wegzetten als graaier? Ik kan het niet verklaren, maar denk dat de ontslagronde in 2009 al veel pijn heeft gedaan."