FILMRECENSIE: Thor * * *
Sinds het megasucces van Lord of the rings en Harry Potter mogen fantasyfilms duister zijn van Hollywood. De makers van het spektakelstuk Thor nemen dat wel heel letterlijk: ze leveren een fysiek donkere film af, die je dan ook nog eens moet bekijken door zo'n lichtslurpende 3D-bril.
Dat wreekt zich vooral in de actiescènes waarin de Noorse godenzoon Thor (Chris Hemsworth) het moet opnemen tegen boosaardige strijders die alles bevriezen wat los en vast zit.
De oorlogstaferelen die volgen bewegen en maken herrie. Maar wat er werkelijk gebeurt, daar kunnen we alleen naar gissen.
Gelukkig trekt de film open (qua toon en qua lichtopbrengst) als de overmoedige wildebras Thor zich de woede op de hals haalt van zijn vader Odin (Anthony Hopkins), die hem uit het godenrijk verbant om zonder superkrachten zijn dagen te slijten op aarde.
De wisselwerking tussen de archaïsch sprekende godenzoon en een groepje wetenschappers rond Natalie Portman is uitgewerkt met gepaste ironie. De Australische titelrolvertolker Chris Hemsworth heeft de juiste toon gevonden voor zijn personage: roekeloos en uitdagend als hij met zijn machtige donderhamer de vijand aan gort mag slaan, charmant en geestig als hij samen met zijn aardse helpers probeert diezelfde hamer terug te stelen uit de handen van een geheimzinnige Amerikaanse overheidsdienst.
Regisseur Kenneth Branagh (Hamlet, Henry V) grijpt de goddelijke familietwisten tussen de verstandige maar verzwakte Odin, de oorlogszuchtige Thor en diens achterbakse broer Loki (Tom Hiddelsoton) dankbaar aan voor ronkende acteerdemonstraties, die Branaghs passie voor Shakespeare verraden. Helaas worden de sterke elementen van Thor voortdurend afgewisseld met wezenloze actiescènes, waarin bovennatuurlijke helden en schurken elkaar murw beuken met superkrachten.
Er is overduidelijk veel geld gaan zitten in het tot leven brengen van al dat metafysische geweld, en de makers hebben ook zichtbaar hun best gedaan om trouw te blijven aan de (opzettelijk) fascistoïde vormgeving van de oorspronkelijke Marvel-strips.
Maar als je ziet wat Branagh in zijn beste scènes kan bereiken met louter tekst en goeie acteurs zou je wensen dat het legertje computeranimatoren zich wat minder had uitgesloofd.
Geleverd door Filmtrailer.com
Thor.
Regie: Kenneth Branagh.
Met: Chris Hemsworth, Natalie Portman en Tom Hiddleston
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Brand in woning Nuenen na werkzaamheden aan het dak
-
Dit Zijn Wij
Wij zijn Generatie Y!
Wij zijn geboren tussen circa 1980 en 1995. Wij zijn de eerste Millennials, wij zijn uw toekomst. We gamen een groot deel van onze vrije tijd. Zonder supersnel internet kunnen we niet leven. We appen en luisteren naar muziek terwijl we andere dingen doen. Niet voor niets noemen ze ons soms Generatie Einstein. Dit is Generatie Y! -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
1
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Dit zijn wij
Millennials zijn van de series: deze zijn het verslavendst
De komende zes weken zoomen we onder de noemer Dit Zijn Wij in op de zes generaties in Nederland. Vandaag de millennials, die zowel generatie Y als Z bestrijken en geboren zijn vanaf de jaren '80. Deze groep is dol op bingewatchen: series in één ruk uitkijken.
-
Patatgeneratie
Walkman of gettoblaster? Pac-Man of mijnenveger? En meer dilemma's
Nostalgie is van alle generaties. De Patatgeneratie (geboren tussen 1970 en 1985) kan daar over meepraten. Gelukkig maar dat smaken verschillen. Vecht de oneindige strijd nu voor eeuwig uit door jouw favoriet te kiezen. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Uit den ouden doosch: 'Is dit een telraam?'
Zes weken lang brengt deze krant verschillende generaties in beeld. Wat bindt de verschillende generaties, wie zijn hun idolen en welke voorwerpen staan in hun geheugen gegrift? In de wekelijkse video-rubriek 'Uit den ouden doosch' leggen we kinderen van nu mysterieuze voorwerpen uit het verleden voor. Deze week: het singlerekje.