Volledig scherm
© Pro Shots

Financiële gegevens en salarissen PSV op straat (video)

EINDHOVEN - Tal van financiële gegevens en salarissen van PSV liggen op straat. NRC Handelsblad onthult dinsdag een aantal opmerkelijke zaken die zich bij de club in de afgelopen jaren voordeden. De krant wist via Football Leaks beslag te leggen op tal van financiële details bij de club. Daaraan wordt de conclusie gekoppeld dat PSV zich niet houdt aan de belofte om spelers maximaal 1 miljoen euro basissalaris per jaar te betalen.

Bovendien lekt uit dat PSV forse vergoedingen aan makelaars betaalt. Zo ontving Mino Raiola 1,4 miljoen na de transfer van Héctor Moreno naar PSV. Zaakwaarnemer Peter Gerards hield zelfs 2,0 miljoen euro over aan de transfer van Gastón Pereiro naar PSV. De bedragen worden overigens in termijnen en verspreid over jaren betaald.

Bonussen
Door allerlei constructies met bonussen en tekengelden loopt het salaris van spelers bij PSV al snel boven het miljoen uit. Bovendien krijgen spelers soms nog een percentage van hun transfersom, waardoor de verdiensten nog hoger worden. Volgens NRC schendt PSV daardoor beloften aan de gemeente Eindhoven, waarbij is bepaald dat spelers niet meer dan 1 miljoen euro bruto mogen verdienen. Die afspraak is in 2011 niet zwart op wit gemaakt bij de redding van de club, in verband met de gronddeal met de gemeente Eindhoven. Wel is het salarisplafond door de club vlak daarvoor zelf ingesteld.

Uitzonderingsgevallen
Uit documenten blijkt ook dat Andrés Guardado 1,37 miljoen euro aan basissalaris krijgt. Hij zou passen in de uitzonderingsgevallen, waarover in 2011 ook is gesproken door toenmalig topman Tiny Sanders. Alleen bij exceptioneel goede spelers kon PSV nog meer dan een miljoen euro betalen, is destijds wel aangegeven bij de gemeente. Guardado heeft meer dan 130 interlands voor Mexico gespeeld en gold de afgelopen jaren als een van de beste spelers in de eredivisie.
Opmerkelijk is ook dat PSV in 2015 een afspraak maakte rondom Maxime Lestienne, met zijn eigenaar Al Arabi. Die club zou 250.000 euro krijgen als Lestienne niet minstens de helft van alle wedstrijden zou spelen. Trainer Phillip Cocu zou van die afspraak niet op de hoogte zijn.

NRC Handelsblad onthult dinsdag tal van financiële gegevens en salarissen van PSV. PSV-watcher Rik Elfrink over spelerssalarissen van boven een miljoen.