Volledig scherm
Jurgen van den Goorbergh tijdens de Dakar Rally 2017 © EPA

Geblesseerde Van den Goorbergh moest lang wachten

ORURO - Jurgen van den Goorbergh moest in de vierde etappe van de Dakar Rally de handdoek in de ring werpen. De Bredase motorcoureur was een dag eerder zwaar ten val gekomen en had last van concentratieverlies door een hersenschudding. Ook kon hij met zijn linkerarm het stuur niet vasthouden, naar later bleek omdat hij vier ribben heeft gebroken.

Al donderdagochtend merkte kistrijder Van den Goorbergh dat het toch niet meer ging en vroeg hij de organisatie om medische assistentie. De hulpdiensten hadden het echter druk. ,,Ik heb de hele dag op de route moeten wachten omdat ik geen spoedgeval was. Dat is heel logisch maar dat duurde wel echt heel lang. Ze hebben me nadat ze me hebben opgehaald van de track, ergens rond drie uur 's nachts, in een bus gezet van de organisatie. Ze hebben me echt goed opgevangen. Ik had het echt comfortabel in die bus en kon fijn nog wat slaap pakken. Alleen omdraaien en bewegen gaat lastig, dan steekt het vreselijk aan de linkerkant", laat Van den Goorbergh vrijdagavond weten terwijl hij met de bezemwagen onderweg is naar het volgende bivak. Daar aangekomen kon hij het medisch team naar zijn blessures laten kijken en werden vier gebroken ribben geconstateerd.

Van den Goorbergh snapt niet hoe hij een dag op dag drie (woensdag) het bivak in Jujuy heeft bereikt. ,,Ik had niet het idee dat ik aan het motorrijden was. Ik heb nog een poosje achter Kees Koolen op de quad aangereden om iets minder te hoeven focussen op het navigeren, maar ik kon hem op een gegeven moment echt niet meer bijhouden. Ik heb de motor daarna nog aardig kunnen reageren en die gaf echt, zelfs op die hoogte niet, geen klap verkeerd. Het baasje kon alleen niet verder."