Geboren voor de bevrijding? Dan hoor je thuis in de Stille Generatie
Dit zijn wijWij hebben heel veel meegemaakt: de zwartste crisisjaren, opkomend fascisme, jodenvervolging, een wereldoorlog, de atoombommen op Japan, een Koude Oorlog, dekolonisatie, watersnood, een land in wederopbouw en aan het einde van het hele verhaal die welvaartsstaat waarvoor juist onze generatie zoveel bloed, zweet en tranen heeft gegeven. Maar daarover hoor je ons niet pochen. Wij zijn de Stille Generatie.
Delen per e-mail
Dit artikel is onderdeel van onze generatieserie Dit zijn wij. Alle verhalen en extra's kun je teruglezen in het gelijknamige boek. Bestel nu! voor maar 17,50 euro.
Ze bestempelen ons als de stille generatie, trouw aan gezag. Beleefdheid en terughoudendheid zijn er bij ons ingestampt. Bescheidenheid siert de mens, praatjes vullen geen gaatjes en holle vaten… Ach, wie kent ze nog, die oude wijsheden.
Andere trefwoorden voor onze grijze generatie? Patriarchaal, volgzaam, behoudend, spaarzaam en voorzichtig. In tijden van oorlog horen ze bij overleven. In het westen van het land aten we bloembollen. Na de vrede zwoegden we tegen hongerloontjes en brachten een collectief offer voor de wederopbouw van dit gezegende land. Opdat onze kinderen, de babyboomers, het vooral beter zouden hebben dan wij.
Kostwinner
De luxe van hun individualiteit konden wij ons niet veroorloven. Het was ze gegund. Zoals we de opbouw van de staat ondersteunden, zo stonden we vaak klaar om onze kinderen en kleinkinderen te helpen. Vader was de kostwinner, moeder de hoeksteen van het gezin.
En nu? Nu worden we vergeten. Over ons dichtte de grote Jacques Brel in een van zijn mooiste chansons, De Oudjes. ‘Hun boeken vallen in slaap, hun piano's zijn gesloten, de kleine kat is dood. De muskaat(wijn) op zondag doet ze niet langer zingen. De oudjes bewegen niet meer. Hun gebaren hebben diepe rimpels, hun wereld is heel klein. Van het bed naar het raam. Dan van het bed naar de stoel en dan, van bed naar bed.’
Muziek
Maar hééé. Ook wij waren jong. Hollywood was onze droom met Bogard en Brando, met Garbo en Monroe. Dankzij onze eerste televisies genoten we in zwart-wit van al die Amerikaanse vrolijkheid, van hun mooie auto’s voor de deur en van al die huishoudelijke apparatuur. Een transistorradio, op batterijen! Wij waren de eersten die muziek meenamen naar het strand.
Wij lachten ons tranen om Fien de la Mar, Snip en Snap, Mary Dresselhuys, Wim Kan, Toon Hermans, en Wim Sonneveld, Ellen Vogel, Ko van Dijk en Conny Stuart. Wij bewonderden Ghandi en zijn geweldloze strijd voor mensenrechten.
En nu vechten sommigen van ons tegen alzheimer, tegen het vervagen van al die herinneringen. Maar we zijn er nog steeds. Wie zong dat ook al weer? ‘Goede tijden, slechte tijden, Ik heb ze allemaal meegemaakt. En, mijn lief, ik ben er nog steeds.’
Onze jaren in cijfers
Onze helden
Elke generatie heeft zijn helden. Dit zijn er drie van de Stille Generatie.
Ko van Dijk
Luidruchtige ster van de Stille Generatie. Bijna 50 jaar zette deze bassende brombeer de toon als theater- , televisie- , film- en hoorspelacteur. Uitbundige, driftige, Amsterdammer met klein hartje speelde ruim 300 rollen. Dominant in Biels & Co, een soort Nederlandse All in the Family, op de radio. Ko van Dijk huwde zes keer en scheidde net zo vaak.
Benny Goodman
Klarinettist en big bandleider. Jazzy joodse immigrantenzoon die Amerika en de wereld veroverde vanaf 1932, vlak voordat Hitler rijkskanselier werd. King of Swing, voorloper van de King of Rock & Roll (Elvis). Beiden lieten blanke tieners dansen op zwarte ritmes. Goodman tartte segregatie in eigen land door ook zwarte musici te contracteren voor zijn orkest: Lionel Hampton speelde vibrafoon.
Doris Day
‘Do-Do’ , het buurmeisje waar iedereen verliefd op werd. Dochter van Duitse immigrantenfamilie Kappelhoff. Blonde Doris danste en acteerde koket in tientallen films en musicals. Beste vertolking van ‘Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be)’, de titelsong van The Doris Day Show, een populaire tv-soap over een vrolijke weduwe en opgroeiende zoons. Vier keer getrouwd, strijdster voor dierenrechten.
Onze muziek
Onze dagelijkse bezigheden
Haal je Google cardboard uit de kast en bekijk deze typische zaken van de Stille Generatie in virtual reality (gewoon in 3D bekijken kan natuurlijk ook).
Onze dilemma's
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Stille Generatie
Dorus of Swiebertje? Dior of Chanel? En meer dilemma's
Nostalgie is van alle generaties. De Stille Generatie (geboren tussen 1930 en 1945) kunnen daar over meepraten. Gelukkig maar dat smaken verschillen. Vecht de oneindige strijd nu voor eeuwig uit door jouw favoriet te kiezen. -
Dit zijn wij
Onbekommerde seks eindigde door aids
Gezonde mannen veranderden plots in uitgemergelde, doodzieke patiënten. Het is begin jaren ’80 en er trekt een ramp over de wereld die aids heet. Een onbekende ziekte die voor miljoenen fataal blijkt. -
Nuenen-spits Marceli op proef bij Helmond Sport
HELMOND - Yevghenny Marceli (21) heeft afgelopen week een aantal trainingen afgewerkt bij Helmond Sport. De topscorer van Nuenen zal ook volgende week met de Helmonders meetrainen en is mogelijk een versterking voor volgend seizoen. -
Generatie Y
Dienstplicht: vrienden voor het leven of tijdverspilling?
Elk jaar een verse instroom van tienduizenden nieuwe soldaten, tot 1997. Generatie Y is de eerste die niet meer verplicht in dienst is geweest. Wat hebben ze gemist? -
Uit den ouden doosch: 'Het lijkt op een konijn'
Zes weken lang brengt deze krant verschillende generaties in beeld. Wat bindt de verschillende generaties, wie zijn hun idolen en welke voorwerpen staan in hun geheugen gegrift? In de wekelijkse video-rubriek 'Uit den ouden doosch' leggen we kinderen van nu mysterieuze voorwerpen uit het verleden voor. Deze week: de laarzenknecht.
-
Video - Dit zijn wij
André van Duin, de komiek van alle generaties
André van Duin (70) is onbetwist Nederlands grootste volkskomiek. Zijn carrière, die ruim een halve eeuw beslaat, is generatieoverstijgend. Van Willempie en revuester tot Animal Crackers en Dik Voor Mekaar - iedereen is dol op André. -
Generatie Z
Film je eigen game en word... miljonair!
Het blijkt een gat in de markt met YouTube als platform. Je begint aan een game, filmt dat en zet het resultaat online. Doe je het goed, dan heb je zomaar duizenden volgers en verdien je er meer dan een zakcentje mee. -
Dit zijn wij
Hiervoor zat jouw generatie aan de buis gekluisterd
We sluiten de generatieserie Dit zijn wij af met de populairste series en tv-programma's uit jullie tijd. Alle verhalen nalezen? Bestel het Grote Generatieboek voor maar 17,50 euro.