Geboren voor de bevrijding? Dan hoor je thuis in de Stille Generatie
Dit zijn wijWij hebben heel veel meegemaakt: de zwartste crisisjaren, opkomend fascisme, jodenvervolging, een wereldoorlog, de atoombommen op Japan, een Koude Oorlog, dekolonisatie, watersnood, een land in wederopbouw en aan het einde van het hele verhaal die welvaartsstaat waarvoor juist onze generatie zoveel bloed, zweet en tranen heeft gegeven. Maar daarover hoor je ons niet pochen. Wij zijn de Stille Generatie.
Dit artikel is onderdeel van onze generatieserie Dit zijn wij. Alle verhalen en extra's kun je teruglezen in het gelijknamige boek. Bestel nu! voor maar 17,50 euro.
Ze bestempelen ons als de stille generatie, trouw aan gezag. Beleefdheid en terughoudendheid zijn er bij ons ingestampt. Bescheidenheid siert de mens, praatjes vullen geen gaatjes en holle vaten… Ach, wie kent ze nog, die oude wijsheden.
Andere trefwoorden voor onze grijze generatie? Patriarchaal, volgzaam, behoudend, spaarzaam en voorzichtig. In tijden van oorlog horen ze bij overleven. In het westen van het land aten we bloembollen. Na de vrede zwoegden we tegen hongerloontjes en brachten een collectief offer voor de wederopbouw van dit gezegende land. Opdat onze kinderen, de babyboomers, het vooral beter zouden hebben dan wij.
Kostwinner
De luxe van hun individualiteit konden wij ons niet veroorloven. Het was ze gegund. Zoals we de opbouw van de staat ondersteunden, zo stonden we vaak klaar om onze kinderen en kleinkinderen te helpen. Vader was de kostwinner, moeder de hoeksteen van het gezin.
En nu? Nu worden we vergeten. Over ons dichtte de grote Jacques Brel in een van zijn mooiste chansons, De Oudjes. ‘Hun boeken vallen in slaap, hun piano's zijn gesloten, de kleine kat is dood. De muskaat(wijn) op zondag doet ze niet langer zingen. De oudjes bewegen niet meer. Hun gebaren hebben diepe rimpels, hun wereld is heel klein. Van het bed naar het raam. Dan van het bed naar de stoel en dan, van bed naar bed.’
Muziek
Maar hééé. Ook wij waren jong. Hollywood was onze droom met Bogard en Brando, met Garbo en Monroe. Dankzij onze eerste televisies genoten we in zwart-wit van al die Amerikaanse vrolijkheid, van hun mooie auto’s voor de deur en van al die huishoudelijke apparatuur. Een transistorradio, op batterijen! Wij waren de eersten die muziek meenamen naar het strand.
Wij lachten ons tranen om Fien de la Mar, Snip en Snap, Mary Dresselhuys, Wim Kan, Toon Hermans, en Wim Sonneveld, Ellen Vogel, Ko van Dijk en Conny Stuart. Wij bewonderden Ghandi en zijn geweldloze strijd voor mensenrechten.
En nu vechten sommigen van ons tegen alzheimer, tegen het vervagen van al die herinneringen. Maar we zijn er nog steeds. Wie zong dat ook al weer? ‘Goede tijden, slechte tijden, Ik heb ze allemaal meegemaakt. En, mijn lief, ik ben er nog steeds.’
Onze jaren in cijfers
Onze helden
Elke generatie heeft zijn helden. Dit zijn er drie van de Stille Generatie.
Ko van Dijk
Luidruchtige ster van de Stille Generatie. Bijna 50 jaar zette deze bassende brombeer de toon als theater- , televisie- , film- en hoorspelacteur. Uitbundige, driftige, Amsterdammer met klein hartje speelde ruim 300 rollen. Dominant in Biels & Co, een soort Nederlandse All in the Family, op de radio. Ko van Dijk huwde zes keer en scheidde net zo vaak.
Benny Goodman
Klarinettist en big bandleider. Jazzy joodse immigrantenzoon die Amerika en de wereld veroverde vanaf 1932, vlak voordat Hitler rijkskanselier werd. King of Swing, voorloper van de King of Rock & Roll (Elvis). Beiden lieten blanke tieners dansen op zwarte ritmes. Goodman tartte segregatie in eigen land door ook zwarte musici te contracteren voor zijn orkest: Lionel Hampton speelde vibrafoon.
Doris Day
‘Do-Do’ , het buurmeisje waar iedereen verliefd op werd. Dochter van Duitse immigrantenfamilie Kappelhoff. Blonde Doris danste en acteerde koket in tientallen films en musicals. Beste vertolking van ‘Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be)’, de titelsong van The Doris Day Show, een populaire tv-soap over een vrolijke weduwe en opgroeiende zoons. Vier keer getrouwd, strijdster voor dierenrechten.
Onze muziek
Onze dagelijkse bezigheden
Haal je Google cardboard uit de kast en bekijk deze typische zaken van de Stille Generatie in virtual reality (gewoon in 3D bekijken kan natuurlijk ook).
Onze dilemma's
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Patatgeneratie
Henny Huisman: Als ik ziek was, ging de show niet door. Punt
Met programma’s als de Soundmixshow was hij het kijkcijferkanon van de jaren 80. Henny Huisman (66) maakte televisie in een tijd waarin geld geen rol speelde. ,,Als iemand zei dat hij alleen kon ademhalen in Davos, vlogen we daarheen voor een filmpje van 3 minuten." -
Generatie Y
Liefde op het eerste woord in de chatbox van TMF en nog altijd samen
De TMF-chatbox is in 2003 het begin van een bloeiende puberrelatie. Veertien jaar, een huwelijk en een kind verder zijn de onzekere tieners van destijds niet meer bij elkaar weg te denken. Angela Pultrum-Hermsen (29) en Danny Pultrum (28) uit Elden zijn de liefdespioniers van het internet, nog ver voordat ooit iemand van Tinder heeft gehoord. -
Verloren Generatie
Gullit: een boegbeeld, mensenmagneet en optimist
Ruud Gullit groeide als voetballer uit tot een levend symbool van de jaren 80. Als aanvoerder van het gouden Oranje van 1988 uiteraard, maar ook als activist, zanger, stijlicoon en man van de wereld. Een portret aan de hand van drie ontmoetingen. -
Generatie Z
'Krijg toch lekker de backpacktyfus met z’n allen'
De komende zes weken zoomen we onder de noemer Dit Zijn Wij in op de zes generaties in Nederland. Verslaggever Pim Bijl behoort tot generatie Z en stoort zich de laatste tijd aan de backpackwoede van zijn vrienden.
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Hoe de waardevolle gasbel veranderde in The Dutch Disease
Met de gasbel van Slochteren kreeg Nederland een ongeëvenaarde schat in de schoot geworpen, eind jaren ’50. Daardoor zat een hele generatie er warmpjes bij. Anno 2017 resteert de kater. Het geld is op en de Groningers zijn boos.