Volledig scherm
N2 ter hoogte van Eindhoven Airport, geen gewonden © Bert Jansen

Gladde wegen en veel ongelukken: lees hier het liveblog over de ijzel terug

EINDHOVEN - In Zuidoost-Brabant is zondagochtend nog steeds code geel van kracht. Het verkeer moet tot in de tweede helft van de ochtend rekening houden met verraderlijke gladheid door ijzel en bevriezing van natte weggedeelten, waarschuwen de ANWB en Rijkswaterstaat. Automobilisten wordt aangeraden de weersverwachtingen goed in de gaten te houden als ze de weg op moeten.

De situatie zondagmorgen is wel een stuk minder gevaarlijk dan zaterdag, maar nog steeds wordt opperste alertheid gevraagd van mensen in het wegverkeer. Zaterdag werden weggebruikers geadviseerd de weg niet op te gaan in Brabant als het niet nodig is. Het KNMI heeft code oranje zaterdagavond rond 21.30 uur ingetrokken voor Brabant. Alleen in Limburg is het nog van kracht. Wel is code geel nog van toepassing in de provincie, vanwege de kans op gladheid door sneeuw- of ijsresten en vanwege plaatselijk dichte mist. Volgens de Verkeersinformatiedienst gebeurden er zaterdag minstens 450 ongelukken op de Nederlandse snelwegen.

Snelwegen spekglad, ongelukken in de regio

Brabant werd zaterdagochtend wakker in een witte wereld. En dat ziet er natuurlijk prachtig uit, maar de sneeuw en ijzel zorgen voor spekgladde wegen. Tussen 15.30 en 16.00 uur gebeurden op de snelwegen in het zuidoosten van het land 26 ongelukken. Vooral op de snelwegen A2, A67 en A73 zorgt ijzel ook in de middaguren voor grote problemen. Op sommige plekken geldt een snelheidsbeperking van maximaal 50 kilometer per uur. Rijkswaterstaat probeert al de hele dag met man en macht de gladheid op de wegen te bestrijden. Tot 20.00 uur ging er al ruim 13,5 miljoen kilo strooizout doorheen. 546 strooiwagens zijn ingezet, alsmede een aantal sneeuwschuivers. Ook zijn de Firestorm en de Lavastorm ingezet om ijsplaten en ijzel te bestrijden. Deze machines brengen onder hoge druk een verwarmde zoutoplossing aan op het wegdek.

Rond 16.00 uur waarschuwde de Verkeersinformatiedienst voor nieuwe ijzel die richting Oost-Brabant en Limburg trekt. 'Het regent ongelukken', aldus de informatiedienst. De politie adviseert verkeer op de A67 tussen Eindhoven en Venlo en de A2 tussen Eindhoven en Weert snelheid te minderen. Zowel bij Deurne als Asten zijn 's middags ongelukken gebeurd. Bij Asten botsten rond 15.45 uur meerdere auto's tegen elkaar. Eén persoon is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De Cranendonckse wijkagent Henk van den Berg liet weten 'de ene na de andere melding' binnen te krijgen van ongevallen. Op de A67 nabij de Belgische grens gleed rond 17.30 uur een auto in de sloot. Er raakte niemand gewond. Rond dezelfde tijd gebeurde op de A58 bij Eindhoven een ongeval waarbij onder meer de wagen van een weginspecteur was betrokken. De verbindingsweg tussen de A58 en de A2/N2 werd als gevolg van het ongeval enige tijd afgesloten voor het verkeer.


Ochtenduren
Op de snelwegen rond Eindhoven gold 's ochtends al een maximale snelheid van 50 kilometer per uur. Maar volgens weggebruikers was het zo glad op de A2, A50 en A67 dat er maximaal 20 kilometer per uur gereden kon worden. Iets voor 10.00 uur ging de snelweg A58 tussen Eindhoven en Tilburg dicht vanwege een geschaarde vrachtwagen. Rond 12.30 uur werd de snelweg weer vrijgegeven. Op de A67 bij Asten is een auto van de snelweg geraakt door de extreme gladheid. Hierbij zijn geen gewonden gevallen.
Op de N2 bij Eindhoven, ter hoogte van Eindhoven Airport, is een personenauto over de kop geslagen en in de berm terechtgekomen. Ook hier zijn geen mensen gewond geraakt. Op de A2 tussen Leende en knooppunt Leenderheide is een vrachtwagen van de weg geraakt. Omdat het te gevaarlijk is om de vrachtwagen naast de spekgladde snelweg weg te takelen werd om 12.00 uur de snelweg korte tijd afgesloten om de vrachtwagen te bergen.
Handen vol
Bij bergingsbedrijf Logicx, met meerdere vestigingen in het land, hebben ze hun handen vol aan het wegslepen van gestrande auto’s. Het bedrijf heeft extra mensen ingezet om de drukte te kunnen behappen. Vanuit de vestiging in Eindhoven zijn acht à negen bergers continu in de weer.
"Het is lekker druk", vertelt woordvoerder Rick Hendrikse. Vooral rond Eindhoven zorgt de gladheid voor de nodige problemen, weet Hendrikse. ''Op de Randweg hebben we al een vijftien verplaatsingen gehad. En rond Den Bosch ongeveer eenzelfde aantal. Onze mannen rijden af en aan." Rond het middaguur werd het wat rustiger, aldus Hendrikse. ,,Maar er zit nog wel wat aan te komen. Het blijft zeker tot vanavond nog glad.”
Treinen vallen stil
Problemen waren er ook op het spoor. Door de ijzel raakten bovenleidingen bevroren en moest het treinverkeer worden stilgelegd. In Zuidoost-Brabant bleef de overlast beperkt tot de lijn Deurne - Eindhoven. Hier vielen twee treinen stil door de ijzel op de bovenleiding. Tussen 10.00 en 13.00 uur reden er amper tot geen treinen op het traject. Rond 15.30 uur strandde er opnieuw een trein tussen Helmond en Deurne, waardoor er korte tijd geen sprinters konden rijden op dat traject.
De aanrijdingen en glijpartijen lijken zich vooral voor te doen op de snelwegen, meldt een woordvoerder van de politie Oost-Brabant. ''Op de overige wegen is het rustig. Of er rijden geen auto’s, of mensen doen heel voorzichtig, waardoor er niks gebeurt.” Volgens de politie hadden verreweg de meeste incidenten enkel blikschade tot gevolg. Het aantal aanrijdingen met letsel bleef beperkt.
Vliegtuigen
Ook het vliegverkeer op Eindhoven Airport werd zaterdag gehinderd door de slechte weersomstandigheden. Veel vluchten kwamen later binnen -soms uren- of konden pas later vertrekken. Twee andere vluchten, naar Brno en Girona, waren door vliegmaatschappij Wizzair geschrapt. ''Het vluchtschema moest worden aangepast vanwege de vertragingen", meldt een woordvoerster van de luchthaven. Ook Eindhoven Airport heeft last van de sneeuw en de ijzel: ''We zijn heel druk bezig om de start- en landingsbaan schoon te houden."
Het ED hield zaterdag een liveblog bij over de weersomstandigheden in Zuidoost-Brabant. Dat liveblog is hieronder terug te lezen...
[
View the story "De eerste sneeuw en ijzel van 2017" on Storify]


Voor de appgebruikers:
Volg de liveblog via deze link

Volledig scherm
© Bert Jansen
Volledig scherm
Vrachtwagen door gladheid van de weg bij A2 tussen Leende en Leenderheide © Bert Jansen
Volledig scherm
Op de A67 waren zaterdagmiddag diverse auto's betrokken bij een ongeval. Eén persoon is naar het ziekenhuis gebracht. © Bert Jansen
Volledig scherm
Trein bij Deurne kan niet verder. Geen stroom op bovenleiding door ijzel. © Bert Jansen
Volledig scherm
Auto raakt door de ijzel van de weg op de A67 bij Asten, er zijn geen gewonden gevallen © Bert Jansen
Volledig scherm
© Ben Saanen
Volledig scherm
© Ben Saanen
Volledig scherm
Op de A67 nabij de Belgische grens gleed zaterdag rond 17.30 uur een auto in de sloot. Er raakte niemand gewond. © Bert Jansen
Volledig scherm
Rond 16.30 uur gebeurde er een aanrijding op de A67 bij Deurne. © Bert Jansen
Volledig scherm
© Ben Saanen
Volledig scherm
© Anja Van de Mortel
Volledig scherm
De politie vraagt automobilisten hun autoruiten sneeuw- en ijsvrij te maken. De bestuurster van deze auto kreeg een boete van 239 euro, meldde de politie Cranendonck/Heeze-Leende zaterdag op Facebook. © Politie Cranendonck/Heeze-Leende
Volledig scherm
© Ben Saanen
De sneeuw zorgt zaterdagochtend niet alleen voor gevaarlijk situaties. Veel kinderen kunnen zich lekker uitleven. Of de kerstboom wegbrengen op de slee.
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement