Volledig scherm
Chauffeur Hans Stacey (r), monteur Jan Van Der Vaet en navigator Hugo Kuppen (l). © Franck Fife/AFP

Hans Stacey geeft er de brui aan in Dakar Rally

CHILECITO - Hans Stacey heeft donderdag besloten niet meer te starten in de Dakar Rally. De MAN-trucker uit Best had na zijn slechte resultaat van woensdag een joker ingezet, maar desondanks mocht hij niet op die afgesproken tijd starten van de organisatie. Daarop gaf de eindwinnaar van 2007 er maar helemaal de brui aan.

Stacey stond dertiende in het vrachtwagenklassement op 2.39.11 uur van leider Dmitri Sotnikov. Dankzij een kapotte versnellingsbak was zijn rol al uitgespeeld, maar Stacey had zijn zinnen gezet op etappewinst. Deze stage naar San Juan had hij een jaar geleden nog gewonnen. "We stonden startklaar en mochten opeens niet starten", vertelde Stacey aan Omroep Brabant. "Uit het bivak hadden wij een startkaart meegekregen die in orde was. We hadden de twaalfde starttijd, maar bij de start staan een stelletje van die oetlullen die zeggen dat wij niet mogen starten. Maar onze klok ging wel lopen. Na twintig minuten wachten heb ik mijn truck op de startlijn gezet, maar ik kreeg mijn startkaart niet terug. Dan heeft starten geen nut. Dit is ongelooflijk."

EVM-teammanager Marcel van Vliet noemt de manier waarop oud-winnaar Stacey bij de start is behandeld 'onbeschoft en amateuristisch'. Van Vliet: “Ik kan zijn woede goed begrijpen. Hans is een toprijder die deze proef vorig jaar heeft gewonnen. Die stuur je niet als een klein kind weg, terwijl hij de juiste startkaart heeft. Wij zijn een professioneel team en dit is een professioneel spelletje. Dan verwachten we ook van ASO professioneel gedrag. Dit is een grove nalatigheid van de organisatie. Ik ben zeer teleurgesteld in ASO en in de handelswijze van de mensen aan de start.”

ASO klasseerde Stacey 's avonds alsnog (negende in de tijd van Martin Macik), wat zou betekenen dat hij vrijdag kan starten mocht hij daar nog trek in hebben. Stacey en Van Vliet praten met de organisatie.