Volledig scherm
De ploeg die in 1972 naar de tweede klasse promoveerde.

Het jubileum: Van SOA tot Oirschot Vooruit

OIRSCHOT - Ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van het ED bezoekt de krant tijdens het EK voetbal vier jubilerende voetbalverenigingen. Vandaag Oirschot Vooruit, dat dit jaar 75 jaar bestaat. Onze amateurvoetbalmedewerker Pascal Snijders schetst in vogelvlucht de geschiedenis van de jubilerende vereniging.

Aan stoere clubnamen geen gebrek in het regionale amateurvoetbal. Wat te denken van Door Broederschap Sterk (DBS), Eenheid Maakt Kracht (EMK) of Op Naar De Overwinning (ONDO). In Oirschot hadden ze in 1937 ook een mooie bedacht: Samenspel Overwint Alles. Alleen roept de afkorting SOA tegenwoordig toch iets andere associaties op dan een voetbalclub. Maar goed dus dat na enkele jaren de naam werd veranderd in het even manmoedige Oirschot Vooruit. De club vierde afgelopen weekeinde het 75-jarig bestaan.

Sinds 1965 huist Oirschot Vooruit op sportpark Moorland. De groenwitten werden dat jaar met grote overmacht kampioen en promoveerden naar de vierde klasse. In die ploeg speelde linkshalf Peter Coppelmans, die op zijn zestiende debuteerde en twintig jaar later na ruim vijfhonderd duels in het eerste afscheid nam. In 1970 en 1972 werd Oirschot Vooruit opnieuw kampioen en drong zo door tot de tweede klasse. "Onze kracht was de eenheid in de ploeg", blikte Coppelmans vorig jaar terug op de gloriejaren. "Het was een beetje een vriendenteam, het zat goed in elkaar. Rini Mettes, oud-speler van Willem II, was de midmid, terwijl rechtshalf Robby van den Heuvel en ik geregeld van positie ruilden. We mochten doen wat we wilden, zolang één van ons maar de verdedigende taken op zich nam."

De derby's in de tweede klasse tegen Best Vooruit trokken volgens Van den Heuvel vier- tot vijfduizend toeschouwers en naar de uitduels ging altijd een volle supportersbus mee. Na twee jaar degradatievoetbal moest Oirschot Vooruit in 1974 afscheid nemen van de tweede klasse. Sindsdien kroonden de groenwitten zich nog drie keer tot kampioen, twee keer in de vierde klasse (1978 en 2008) en in 1996 in de eerste klasse van de onderafdeling. Oirschot Vooruit greep toen thuis de titel door met 3-2 te winnen van directe concurrent Spoordonkse Boys. Spits Frank Ambting opende de score.

Hij speelde afgelopen seizoen als defensief slot op de deur nog in het eerste, maar de onverzettelijke 38-jarige routinier liep in de nacompetitie een dubbele beenbreuk op en beleefde zo een vervelend slot van zijn carrière. Ambting zag Oirschot Vooruit in de finale tegen Boxtel en in het herkansingsduel met Gudok ook nog eens op jammerlijke wijze promotie naar de derde klasse mislopen.

Halverwege de competitie stond Oirschot Vooruit nog in de onderste regionen, maar na het inbrengen van diverse talenten uit de A-junioren leefde de ploeg op. De bloeiende jeugdafdeling biedt volop perspectief voor de toekomst. Volgend seizoen is het vizier gericht op het kampioenschap. Voorzitter Kees Swaanen: "En daarna willen we naar tweede klasse, want op dat niveau hoort Oirschot Vooruit volgens mij thuis."

Oirschot Vooruit, opgericht op 27 juni 1937, 850 leden, speelt 4e klasse. Hoogtepunt: Kampioenschap 1972 3e klasse. Totaal 11 titels. Bijzonderheid: Rob Wielaert (Roda JC) voetbalde in de jeugd bij Oirschot Vooruit

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement