Volledig scherm
© Thinkstock

Honderd dagen zonder afval

DEN HAAG - En daar ging weer een lege fles wijn. Hupsakee, pardoes de prullenbak in. Oud-papier verzamelen? Ben je gek, dat kan gewoon bij het vuilnis. Om over het scheiden van groenteafval en plastic maar te zwijgen. "Ik schaam me dood als ik er aan terugdenk", zegt de Haagse Margreet van der Merkt (57). "Toch wist ik tot voor kort niet beter. Het is al moeilijk genoeg om de eindjes aan elkaar te knopen, laat staan om je bezig te houden met scheiden van afval. Niemand in mijn omgeving doet dat."

De komende honderd dagen moet Van der Merkt vol aan de bak. Samen met tweehonderd andere Hagenaars is ze de uitdaging aangegaan om tot 7 februari geen afval te produceren.

"Nou ja, probeer in elk geval zo min mogelijk te produceren", haast Charlotte Bos te zeggen. Vanuit de Stichting Duurzaam Den Haag helpt ze de Hagenaars in hun afvalstrijd. Als eerste grote stad in Nederland doet Den Haag mee aan het project 100-100-100: minimaal honderd mensen proberen 100 dagen 100 procent afvalvrij te leven.

Afvalscheiden helpt écht, betoogt Bos. "Als je een plastic fles kan recyclen, dan hoeft er geen nieuwe gemaakt te worden. Dat betekent dus een beetje minder aardolie uit de grond. Je moet afval als een product zien, niet als iets waar je niks mee meer kan."

En afval minderen, hoeft echt niet moeilijk te zijn. "Koop bijvoorbeeld losse aardappels in plaats van in een zak. Weiger plastic tasjes. En thuis kan je kliekjes weggooien, maar je kunt ze ook invriezen. Of je gft-afval op een composthoop gooien. Als je alles optelt, bespaar je gewoon veel afval."

Maar wat te doen met de luiers van je kinderen? Of met die zakken chips? "Nu is het inderdaad nog heel moeilijk om écht honderd procent afvrij te leven", beaamt Bos. "Maar er zijn nu al proeven om ook luiers te recyclen. En de chipsfabrikanten zijn naar aanleiding van onze proef bezig met het bedenken van andere verpakkingen."