Volledig scherm
Geert en Theo Hurks © Jurriaan Balke

Hurks uit Eindhoven drukt zijn stempel, dichtbij en veraf

EINDHOVEN - Hurks is 100 en viert dat volgende week. Een Eindhovens metselbedrijfje groeide uit tot nationaal en internationaal opererend bouwconcern. De familie Hurks manifesteerde zich ook buiten de sector.

Het ritje voor de foto naar Winkelcentrum Woensel maakt veel duidelijk. Kijk, dit hebben we gebouwd, zeggen vader Theo en zoon Geert Hurks tegen elkaar in noordelijk Eindhoven. En dit, en dat ook. En weet je nog hoe dat is gegaan?

Afkomst
Hurks heeft zijn afkomst nooit verloochend. In Eindhoven heeft het zijn sporen nagelaten. Maar in Helmond ook, en in Veldhoven. En veel verder weg. Al snel had het een vestiging in Amsterdam en bouwde het bijvoorbeeld in Parijs en in Jordanië.

Ze waren en zijn misschien nog wel de boegbeelden van het familiebedrijf. Theo Hurks moest als oudste zoon van de derde generatie al in 1952 op 17-jarige leeftijd aan de bak omdat zijn vader ziek was. Zoon Geert volgde hem op in 2000. Hij trad vorig jaar terug als bestuursvoorzitter en is nu commissaris. Vader Theo denkt en praat nog steeds mee over de ontwikkelingen binnen het bedrijf. ,,Ik kan mezelf niet uitzetten", verklaart de pater familias.

Linkerhanden
Allebei zijn ze geen geboren aannemers. ,,Je moet ons allebei geen ladder en een hamer en spijkers geven om iets op te hangen. We hebben twee linkerhanden", lacht Geert.

Op de vraag of Hurks zelfstandig blijft, volgt een volmondig 'ja'. Enig doorvragen leidt tot een genuanceerder antwoord. Theo: ,,Je moet niet uitsluiten dat een van de werkmaatschappijen in een andere, internationale omgeving nog meer kansen zou kunnen krijgen dan bij Hurks. Dat zou best kunnen met onze hoogbouwprojecten. Als we die willen uitrollen over een heel groot gebied dan vergt dat een heel ander type bedrijf."

Lees het hele artikel zaterdag in het ED of in de digitale krant