Volledig scherm
© Thinkstock

Importeurs drugsgrondstoffen opgepakt na vondst 3000 liter BMK in Waalre

WAALRE - De politie heeft dinsdag vier Nederlanders opgepakt die deel uitmaakten van een bende die drugsgrondstoffen vanuit China via België naar Nederland importeerde.

In de afgelopen twee jaar werden in totaal 20 ladingen met chemische stoffen onder valse naam verzonden. Verschillende zendingen werden onderschept door de douanediensten. De politie schat dat met de totaal geïmporteerde grondstof voor meer dan 50 miljoen euro synthetische drugs kon worden gemaakt.

Waalre
Het onderzoek in Nederland begon begin november na een rechtshulpverzoek uit België. Op 10 november werd in Waalre een partij van 3000 liter BMK - een grondstof voor amfetamine - in beslag genomen. De ontvanger van die lading werd aangehouden. Deze 47-jarige man uit Son en Breugel zit nog vast in afwachting van uitlevering aan België. Acht andere personen die in Waalre werden opgepakt zijn inmiddels vrijgelaten.

Nieuwe arrestaties
Dinsdag werden in de omgeving van Nijkerk, Zeewolde en Deventer zeven panden doorzocht en de vier Nederlanders aangehouden. Er werd nog eens 520 kilo drugsgrondstof gevonden.

Twee aangehouden Nederlanders worden op verzoek van België zo snel mogelijk uitgeleverd. De andere twee verdachten blijven in Nederland vastzitten. Ook in België en Duitsland zijn de afgelopen dagen personen aangehouden. Het gaat om vijf verdachten van Belgische en Mexicaanse nationaliteit.