Suzan van Cleef in actie tijdens een training bij Duran Gym in Eindhoven.
Volledig scherm
Suzan van Cleef in actie tijdens een training bij Duran Gym in Eindhoven.

In één klap verslaafd aan thaiboksen

EINDHOVEN - Een vakantie naar Thailand veranderde vier jaar geleden haar leven. Suzan van Cleef, toen 25 jaar oud, raakte na een cursusje Thaiboksen verknocht aan de harde nationale vechtsport van het Aziatische land.


"Na een oefenkamp van een week was ik aan de sport verslaafd." Eind deze maand maakt de 29-jarige Eindhovense in Bangkok haar debuut op het wereldkampioenschap voor amateurs. "Ik maak daar zeker wel een kans."

Na haar vakantie in Thailand wilde ze meteen meer. Ze ging snel op zoek naar een geschikte trainingsschool en kwam bij Duran Gym in Eindhoven terecht. De sportschool van Duran Ebren is een van de weinige in Nederland die gespecialiseerd is in de zogenaamde Muay- Thai-technieken, waarbij veel is toegestaan, zoals het gebruik van ellebogen en knieën. Van Cleef: " Muay-Thai is het mooiste en leukste om te doen. Ik hou van extremen, het geeft me een kick."


Thaiboksen beheerst inmiddels haar leven. In alles wat ze doet staat de sport voorop. Ze moet altijd op haar gewicht letten, is voortdurend bezig om onder de zestig kilogram te blijven. Ze heeft een streng dieet: geen suikers, geen cafeïne, veel pasta's en groenten. Daarbij traint ze bloedfanatiek. Soms wil ze teveel doen, vindt haar trainer. "Af en toe moet ik haar wel afremmen".

In vier jaar tijd heeft de Eindhovense zich in de kijker gevochten. Het WK, alleen voor amateurs, is het voorlopige hoogtepunt in haar korte carrière. Geld is er niet te verdienen op dit toernooi. Sterker nog: het kost Van Cleef alleen maar euro's. Ebren: "Juist omdat ze er geen geld voor krijgt, merk je dat ze het echt doet omdat het haar passie is."


De prestaties van zijn pupil bleven bij de nationale bond (MON) niet onopgemerkt. Bovendien heeft Van Cleef nauwelijks concurrentie; er zijn nu eenmaal weinig Nederlandse vrouwen die de sport beoefenen. In Thailand is dat wel anders. Daar is Muay-Thai sport nummer één. Het niveau is hoog. Toch verwacht Van Cleef dat ze in het land van de glimlach kans heeft op eremetaal. "Natuurlijk is het al heel wat dat ik mee mag doen. Maar dat wil niet zeggen dat ik helemaal geen kans maak. Ik heb er vertrouwen in." Ook haar trainer is ervan overtuigd dat de Eindhovense niet voor spek en bonen meedoet. "Suzan maakt zeker een kans. Ze is fel en gaat snel vooruit", aldus Ebren. "We gaan voor het haalbare. Minimaal brons dus."

Van Cleef doet er nog een schepje bovenop: "Nee hoor, we gaan minimaal voor goud."