Volledig scherm
Erwin Meinders en Katja Pahnke vormen namens TNO en TU/e de directie van het nieuwe AM Systems. foto Ton van de Meulenhof

Kenniscentrum AM Systems wordt soort Holst Centre

EINDHOVEN – Het woensdag officieel gestarte kenniscentrum Additive Manufacturing (AM) Systems wordt een aanvulling op bestaande 3D activiteiten in de regio. Dat zegt de nieuwe directeur van het centrum Erwin Meinders. "We gaan onder meer een 3D-printer ontwikkelen die kunststoffen kan combineren met andere materialen en losse onderdelen.

Die gaan we exploiteren in een ruimte op de nieuwe Brainport Industries Campus in Eindhoven. Samen met een metaalprintmachine van Additive Industries, vormen we daar dan hèt 3D printcentrum waar bedrijven werk kunnen uitbesteden."

In mei werd bekend dat het High Tech Systems Center van de TU/e en de afdeling Additive Manufacturing van TNO in Eindhoven AM Systems zouden oprichten. Toen kwam er een financiering van 1,3 miljoen euro uit het Toekomstfonds beschikbaar. Volgens Jaap Lombaers, innovatiedirecteur bij TNO, is de financiering verder vergelijkbaar met die van Holst Centre. "We zijn er ten dienste van bedrijven. Het plan is om in de komende jaren met enkele tientallen partners samen te werken. Zij dragen daarbij de helft van de kosten. De andere helft werven we dan bij het Rijk, de provincie en Europa. Zo'n initiatief lukt alleen als er een goede mix is tussen publieke en private deelnemers. Daar hebben wij de nodige ervaring mee opgedaan in Solliance en Holst Centre."

De ambitie is volgens Meinders binnen vier jaar te groeien naar zo'n vijftig werknemers, waarvan ten minste zeven promovendi van de TU/e. "We beginnen hier in het gebouw van TNO op de universiteitscampus met een man of tien. We hopen dat binnen een jaar te verdubbelen en zo binnen enkele jaren naar onze gewenste omvang te groeien. Uiteindelijk vestigen we ons bij High Tech Systems Center van de TU/e."

Onderdeel van het nieuwe centrum is een zogeheten Multim3d Fieldlab. Het is een van de laboratoria die zijn opgezet door hightech organisaties en de overheid. Multim3d is opgezet rond de 3D printmachine die in 2009 werd ontwikkeld in het kader van de kenniswerkersregeling. De bedoeling is dat er proeven mee gedaan worden bij het printen met onder meer medische functies.

Rond de officiële start van AM Systems door onder meer rector magnificus Frank Baaijens van de TU/e en directeur Industrie Arnold Stokking van TNO was er een symposium. Onder meer Daan Kersten van Additive Industries hield een inleiding.