Volledig scherm

'Kerkplein Son archeologisch rijk'

SON - Met archeologische opgravingen moeten de historische resten uit de bodem onder het Kerkplein in Son worden gehaald. Hiervoor pleitte dorpsarcheoloog Geit Emmery in de raadsvergadering van Son en Breugel.De gemeente wil onder het kerkplein een parkeergarage bouwen. De broer en woordvoerder van de dorpsarcheoloog, Michiel Emmery, wijst erop dat onderzoek van archeologisch adviesbureau BAAC uit 2004 aantoont dat het om een archeologisch zeer interessante plek gaat. Die zou bijvoorbeeld al sinds de Romeinse tijd bewoond worden.

Michiel Emmery: "De wethouder vertelde in de raadsvergadering dat de archeologische resten onder het Kerkplein geen beschermde monumentale status hebben. Daarmee zette hij de raadsleden op het verkeerde been. Want de status is dan wel niet beschermd maar zeker wel monumentaal."

In het BAAC-rapport staat dat uit proefboringen in 2004 blijkt dat het plein als vindplaats bijzonder hoog scoort en daarmee een zeldzaamheid is in de regio. Zo zou er onder meer bijzonder gekleurd Romeins glas gevonden zijn. Over de komst van een parkeergarage kan volgens Emmery gediscussieerd worden. "We willen alleen de mogelijkheid hebben om alles wat waardevol is uit de grond te halen. We komen in deze fase van de bouwplannen met ons voorstel, om de herontwikkeling van het Kerkplein zo min mogelijk te vertragen. Er moet immers nog een definitief ontwerp voor de bibliotheek komen en de bouw gaat voorlopig nog niet van start."

Als de gemeente geen gehoor geeft aan het verzoek, dan maakt Emmery bezwaar bij de provincie. " Mogelijk moet de gemeente de uitvoering dan later alsnog stilleggen, wat waarschijnlijk meer vertraging geeft." Volgens hem duurt het archeologisch onderzoek enkele maanden. "De gemeente moet er geld voor beschikbaar stellen."