Volledig scherm
© Erika Massuger

KNVB werkt weer aan 'FC Limburg'

VENLO - Na diverse vruchteloze pogingen, zijn er opnieuw gesprekken gaande over de vorming van een fusievoetbalclub in Zuid-Limburg. De KNVB is bij dit overleg betrokken, heeft directeur betaald voetbal Henk Kesler bevestigd.


"We brengen een proces op gang om te kijken of we iets kunnen realiseren ", aldus Kesler, die daarnaast herhaalde dat de bond onverminderd aanstuurt op een eerste divisie die op termijn nog maar uit zestien clubs bestaat.

De fusieclub in Limburg zou volgens Kesler uit drie clubs moeten bestaan. "Maar als we met twee clubs kunnen beginnen, dan is dat prima. Dan schuift die derde club vanzelf later aan."

Tijdens een voetbalforum in Venlo liet Kesler er al geen misverstand over bestaan dat er in de nabije toekomst nooit meer sprake zal zijn van een Zuid-Limburgse subtopper in de eredivisie wanneer de huidige situatie (drie zelfstandige clubs) in stand wordt gehouden.

"Wanneer je nu kijkt naar de omzet van de drie Zuid-Limburgse clubs bij elkaar, dan komt dat bedrag nog niet eens in de buurt van de omzet van een club als Heerenveen. Blijf je op deze voet doorgaan, dan worden het op termijn tweederangs clubs. Dat kan toch niet de bedoeling zijn in Limburg, de plaats waar het betaalde voetbal in Nederland geboren is."

Gouverneur Léon Frissen is het eens met Kesler. "Ik denk ook dat dat de enige oplossing en mogelijkheid is. Anders verdwijnt op termijn het betaalde voetbal in Zuid-Limburg. Dat heb ik eerder geroepen en dat werd me toen niet in dank afgenomen. Een paar jaar geleden moest Nol Hendriks al met een kogelvrij vest rondlopen. En ik heb na die uitspraken ook vier, vijf weken beveiliging gehad."

Frissen liet zich tijdens het voetbalforum ook uit over de locatie voor de eventuele fusieclub: "Van oudsher komt de top van het Zuid-Limburgse betaald voetbal uit de Mijnstreek. En van die Mijnstreek heeft Kerkrade er op dit moment het meeste recht op."

Oud-trainer Sef Vergoossen, die op Fortuna na in zijn loopbaan bij alle Limburgse profclubs (MVV, VVV en Roda JC) werkte als trainer, wil af van de beladen term 'FC Limburg', maar is wel een vurig voorstander van een fusie. "Limburgia is een veel mooiere naam. We moeten er nu eerst voor zorgen dat er een budget komt. Vervolgens moeten de clubs een keuze maken: aansluiten of niet. En dan is de keuze snel gemaakt. Ik denk dat we het van die kant moeten benaderen."