Volledig scherm
Nancy van Heeswijk.

Krutjesgat verwend met goede tonproaters

SON EN BREUGEL - Doe een flinke dosis plaatselijk talent van grappenmakers, zangers en zangeressen, muziek en dans in een grote blender - lees feesttent - en je hebt een geslaagde zittingsavond.

Krutjesgat (Son en Breugel) werd zaterdag weer eens ouderwets verwend met een lekker bonte avond. Vijf goede tonproaters kletsten er mooie grappen tegen aan, het muzikale gedeelte is al jaren van schrikbarend hoog niveau.

Nancy van Heeswijk legt de lat hoog met haar openingslied, later in het programma zijn troubadour Aris Weel met in zijn kielzog Erik Knottnerus de spitsen die het afmaken. Gevolg: Het publiek op de banken, aanstekers in de lucht. En de buutreedners boeien! Marion Kramer speelt met glans de verstofte stewardess ‘Jetlag,’ welke 35 kilo geleden haar gloriejaren beleefde. Vluchten naar overzee zijn verworden tot incontinentale reizen. Manlief Jack biedt ook al geen steun. Vorige week in bed nog: ,,Je bent zelf een Jumbo geworden, mijn privéjet: Ik kan alles in je kwijt.” Het antwoord van Jet: ,,Ach, Jackie, je bent net een vliegtuigmaaltijd: lauw, smakeloos en geen karakter. Klaar in 30 seconden. Ping.’’ Het niet-Brabantse toontje is prettig.

Giel van Erp (in de rol van gewoon Harrie) is wel een Brabander: Hij praat zo plat als een dubbeltje en met dubbele tong. Van Erp is de kletser met rake grappen: ,,Wat zal mijn kater morgen koppijn hebben. En ons vrouw klaagt dat ik meer in het huishouden moet doen. Ik til toch mijn benen op als ze aan het stofzuigen is…’’ Tot slot een compliment aan de regie. Perfect getimed, door de grappen in het begin van het programma te houden blijven de sprekers verstaanbaar. Na de klok van half elf verandert de tent van een conferentiezaal naar een deinende massa van 800 feestvierende concertbezoekers. Zonder diepgaande gesprekken.

Volledig scherm
Marion Kramer als de 'Stewardess'.