Volledig scherm
Directeur Gerrit van der Beek toont de cleanroom van zijn bedrijf Liteq op industrieterrein Esp. foto Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Liteq in Eindhoven wil fabriek snel laten draaien

EINDHOVEN - Chips worden steeds kleiner en krijgen meer contactpunten. Wat er ná de productie met die chips gebeurt, is daardoor steeds ingewikkelder. Dat is waarin Liteq in Eindhoven zich sinds twee jaar heeft vastgebeten.

Het resultaat is een nieuwe hoog complexe machine die directeur Gerrit van der Beek in de cleanroom op industrieterrein Esp trots laat zien. "Hij werkt zoals bedoeld en dat vind ik een knappe prestatie in zo'n korte tijd. Nu moeten we hem aan de man brengen, maar hij maakt zoveel indruk bij potentiële klanten dat dit moet lukken. De eerste heeft zich al gemeld."

De start van Liteq was bij ingenieursbureau CCM in Nuenen. Daar werden de ontwerpideeën, waarbij de optische onderdelen de kern vormen, vastgelegd. Toen softwaremaker Sioux CCM in 2014 overnam, zag topman Hans Duisters daar direct brood in. Hij trok Van der Beek aan om dat met een team verder uit te werken.

Van der Beek heeft grote verwachtingen van de machine. "De markt voor deze machines groeit naar een half miljard euro per jaar. De grootste speler heeft zo'n 60 procent in handen. Met onze machine moeten wij daar een flink deel vanaf kunnen snoepen. We durven ons tot doel te stellen dat we in 2020 twintig machines verkopen."

Lees het hele verhaal over Liteq in het ED van woensdag of in de digitale krant.