Medtronic trekt stekker uit Parkinson-startup uit Eindhoven
EINDHOVEN -
Het was een revolutionaire technologie, die het leven van Parkinson-patiënten veel aangenamer zou gaan maken. Zo veelbelovend, dat het Amerikaanse miljardenbedrijf Medtronic in 2014
200 miljoen dollar (toen 150 miljoen euro) betaalde voor Sapiens Steering Brain Stimulation in Eindhoven. Maar deze week besloot de multinational de stekker eruit te trekken, zo bevestigt een woordvoerder van het bedrijf.
Met de 35 werknemers die er nog waren is een vertrekregeling afgesproken.
Het bedrijf zet nog een paar lijntjes van het Eindhovense onderzoek voort in de VS, zegt de woordvoerder. Verder zet Medtronic het onderzoek naar een concurrerende technologie in Amerika door, omdat deze mogelijk eerder tot resultaat leidt.
Vrijwillig afscheid
Volgens ingewijden is de Eindhovense technologie beter, maar heeft een conflict met de Amerikaanse autoriteit FDA, die nieuwe medische toepassingen moet goedkeuren, gezorgd voor vertraging in de ontwikkeling. De woordvoerder van het bedrijf kon dat gisteren niet bevestigen. Zomer vorig jaar werd al duidelijk dat Medtronic mogelijk andere plannen had met de ontwikkeling van de Eindhovense methode. Om die reden heeft de helft van de 70 werknemers sindsdien al vrijwillig afscheid genomen.
Sapiens was een voortzetting van een onderzoek dat Philips in 2006 was begonnen op de High Tech Campus. De technologie gaat uit van speciale elektroden die in bepaalde gebieden in de hersenen van een Parkinson-patiënt worden ingebracht. Met gecontroleerde stroompulsen via die elektroden kunnen ongecontroleerde en trillende bewegingen van de patiënt worden tegengegaan. Het bedrijf heeft succesvolle proeven gedaan met de methode bij patiënten in Amsterdam. Onder de Amerikaanse eigenaar zou het een mooie toekomst tegemoet gaan. Dat doopte het bedrijf om tot Medtronic Eindhoven Design Center en had plannen om het aantal onderzoekers flink te laten groeien.
Oprichters
Van de 200 miljoen dollar die destijds werden betaald hebben de aandeelhouders geprofiteerd. Dat waren de 3 oprichters van het bedrijf en diverse investeerders, zoals Wellington Partners en Inkef Capital (pensioenfonds ABP). Ook had Philips nog een belang.
Medtronic heeft 88.000 werknemers. In Nederland heeft Medtronic 1500 werknemers in 5 vestigingen waaronder een verkoopkantoor in Eindhoven, waar 230 mensen werken.
Eindhovenaar Sjaak Deckers was een van de 3 oprichters van Sapiens en heeft inmiddels met G-Therapeutics een nieuw bedrijf. Dit ontwikkelt een methode om een breuk in zenuwbanen in de ruggenwervel te overbruggen. "Het is zuur dat het nu zo moet eindigen. Ik weet niet wat de oorzaak is, maar misschien zijn we wat te vroeg naar zo'n groot bedrijf gegaan. Verder heb ik wel vaker teleurstellingen gehad, ook nadat er veel geld mee gemoeid was. In mijn nieuwe bedrijf werken we intussen met een aantal ex-collega's hard om dat tot een succes te maken."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Dit zijn wij
Catwoman (84): Ik krijg nog steeds brieven en aanzoeken
Ze danste met Fred Astaire en was de tegenspeelster van Kirk Douglas. Maar pas toen ze eind jaren 60 de rol van Catwoman vertolkte in de legendarische Amerikaanse tv-serie Batman, werd actrice Julie Newmar (84) zelf een beroemdheid. -
Dit Zijn Wij
Wij zijn Generatie Y!
Wij zijn geboren tussen circa 1980 en 1995. Wij zijn de eerste Millennials, wij zijn uw toekomst. We gamen een groot deel van onze vrije tijd. Zonder supersnel internet kunnen we niet leven. We appen en luisteren naar muziek terwijl we andere dingen doen. Niet voor niets noemen ze ons soms Generatie Einstein. Dit is Generatie Y! -
Generatie Y en Z
Zijn millennials echt verwend? Drie vooroordelen op een rij
Ze zijn met ruim vier miljoen, kunnen niet zonder internet en hebben continu keuzestress: de millennials - die je ook tegenkomt bij generatie Z. De kritiek over deze groep is niet van de lucht? Máár is die ook terecht? Drie vooroordelen op een rijtje.
-
Brand in woning Nuenen na werkzaamheden aan het dak
-
-
-
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Dit zijn wij
Geboren voor de bevrijding? Dan hoor je thuis in de Stille Generatie
Wij hebben heel veel meegemaakt: de zwartste crisisjaren, opkomend fascisme, jodenvervolging, een wereldoorlog, de atoombommen op Japan, een Koude Oorlog, dekolonisatie, watersnood, een land in wederopbouw en aan het einde van het hele verhaal die welvaartsstaat waarvoor juist onze generatie zoveel bloed, zweet en tranen heeft gegeven. Maar daarover hoor je ons niet pochen. Wij zijn de Stille Generatie.