Volledig scherm
© Menno Boon/beeldwaren.nl

Meer blinden na hartingreep in Catharina Ziekenhuis Eindhoven

EINDHOVEN/BUDEL - Het zou bijna nooit voorkomen: één in de tienduizend gevallen. Maar zeker drie mensen zijn blind geworden na een open hartoperatie. Twee mensen hebben zich spontaan gemeld na publicatie in deze krant afgelopen donderdag.

Dat ging over een zaak die Oirschottenaar Jos Meuffels bij het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Eindhoven heeft aangespannen tegen een thoraxchirurg van het Catharina Ziekenhuis.

Meuffels (nu 65) werd in maart 2013 vrijwel volledig blind als gevolg van zuurstofgebrek in de ogen na een open hartoperatie. Precies datzelfde is gebeurd bij Theu Aarts (70) uit Budel en Hendrik de Bouter (85) uit Eindhoven.

Tienduizend
Tijdens de zitting van het tuchtcollege zei de aangeklaagde thoraxchirurg dat oogletsel als gevolg van een open hartoperatie slechts in een op de tienduizend gevallen voorkomt. De complicatie is daarmee volgens hem zo zeldzaam dat daar met patiënten vooraf niet over wordt gesproken.

Theu Aarts onderging op 5 januari 2015 een bypassoperatie in het Catharina. Toen hij bijkwam uit de narcose zag hij direct wazig. "Er lag een folder naast mijn bed, maar die kon ik niet meer lezen." Hij meldde dit bij het verplegend personeel. "Ze zeiden dat het kwam door de narcose."

Schade
Aarts ging echter steeds slechter zien. Hij kwam na zijn ontslag uit het Catharina terecht bij een oogarts van het academisch ziekenhuis in Maastricht. Die constateerde onomkeerbare schade in beide ogen als gevolg van acuut zuurstofgebrek. Hij is rechts volledig blind, links heeft hij nog tien tot vijftien procent zicht.

Ook de nu 85-jarige De Bouter uit Eindhoven is voor 99 procent blind geworden na een open hartoperatie die hij in 2001 in het Catharina onderging. "Het is zuurstofschade", stelt De Bouter. Hij heeft indertijd geen stappen tegen het ziekenhuis ondernomen. "Ze zeiden daar: 'Sorry, ongelukjes kunnen gebeuren'. Ik heb het er maar bij laten zitten."

'Gecompliceerd'
Het Catharina Ziekenhuis betuigt in een reactie 'medeleven met de patiënten die levenslang te maken krijgen met een zeer trieste complicatie na een hartoperatie'. "Dat individuele leed grijpt onze artsen en medewerkers aan", zegt een woordvoerder van het ziekenhuis. Hij benadrukt dat open hart-operaties 'gecompliceerd zijn en niet zonder gevaar'. De kans op neurologische complicaties, zoals verlammingen of oogletsel, ligt in alle Nederlandse hartcentra op twee procent. Dat geldt ook voor het Catharina. De risico's worden doorgesproken met patiënten voor een operatie.