Volledig scherm
Eric der Kinderen geeft golfles. © Jurriaan Balke

Meer Joostjes en Anne's, minder toevalstreffers op de golfbaan

EINDHOVEN - De golfsport in Nederland is veel te veel afhankelijk van talenten die toevallig komen bovendrijven. Om de aansluiting met de internationale top niet in zijn geheel te verliezen, moet er op korte termijn iets veranderen. Dat stelt Eric der Kinderen, hoofdcoach van Eindhovensche Golf in Valkenwaard.

"Nederland staat er op dit moment dramatisch voor", zegt de ervaren golfprofessional. "Veel te weinig spelers weten door te stromen naar de Europese top. Bij de mannen is Joost Luiten al jaren de enige Nederlander op de Europese Tour. Bij de dames zijn Christel Boeljon en Anne van Dam de enigen op het hoogste niveau. Hoe kan het dat ons land achter blijft? De opleidingen zijn gewoon niet goed genoeg", vindt Der Kinderen die zelf al elf jaar Van Dam begeleidt.

Talentontwikkeling
Met de nieuwe golfopleiding GolfTON (talentontwikkeling Nederland) hoopt Der Kinderen het tij te keren. Op zijn initiatief slaan drie gerenommeerde golfverenigingen de handen ineen. Eindhovensche Golf in Valkenswaard, Noordwijkse Golfclub en De Rosendaelsche Golfclub in Arnhem bieden hun talenten (tussen 8 en 24 jaar) een programma aan dat specifiek is gericht op de individuele golfer. "Deze opleiding komt boven op de bestaande programma's voor de jeugd- en competitieteams", zegt Der Kinderen.

Onder leiding van zestien coaches (variërend van een putting coach, fysieke trainer en een mental coach tot een specialist op het gebied van 3D-metingen) volgen de talenten een individueel én een groepsprogramma. Der Kinderen: "Doordeweeks trainen ze allemaal op hun eigen locatie, in het weekend gaan we met busjes naar Noordwijk, Arnhem of Valkenswaard om samen te trainen. Ze leren hierdoor andere banen kennen en ze dagen elkaar uit door samen te spelen."

Overleven
De samenwerking tussen de drie historische golfclubs Noordwijkse, De Rosendaelsche en Eindhovensche Golf is bijzonder te noemen. Ze zijn in de nationale competitie immers ook elkaars concurrenten. "Wij zijn ervan overtuigd dat we élkaar beter maken", zegt Der Kinderen. "Daar heeft iedereen profijt van: spelers, coaches en de verenigingen. En ik zeg altijd: alleen door kennis te delen, kun je overleven."

GolfTON is inmiddels van start gegaan met gemiddeld twintig talentvolle spelers per locatie. Op termijn hoopt Der Kinderen door te groeien naar vijf locaties waaraan ook satellietclubs gekoppeld zijn. "We gaan er alles aan doen om een bredere basis voor topgolf te creëren."