Volledig scherm
© Zollfahndungsamt Essen

Megaboete voor Qualcomm

SEOUL - Chipgigant Qualcomm, die onlangs het Eindhovense NXP heeft overgenomen, heeft in Zuid-Korea een enorme boete gekregen voor misbruik van zijn machtspositie. Het bedrijf, dat vooral groot is geworden met de ontwikkeling van chips voor slimme telefoons, moet ruim 1 biljoen won (zo'n 813 miljoen euro) betalen.

Het bedrijf heeft misbruik gemaakt van zijn eigen patenten en niet genoeg betaald voor het gebruik van patenten van anderen, vind de Zuid-Koreaanse mededingingsraad.

Technologie
Volgens de toezichthouder dwong het chipbedrijf telefoonfabrikanten geld te betalen voor het gebruik van technologieën die niet per se nodig waren in toestellen. Daarnaast zouden concurrenten buitenspel zijn gezet doordat Qualcomm essentiële technologie niet in licentie afgaf. Het bedrijf moet nu alsnog in onderhandeling met rivalen als Intel, Samsung en MediaTek over het verstrekken van licenties. Dat kan gevolgen hebben voor de positie van het Amerikaanse bedrijf ten opzichte van grote techbedrijven als Apple, Samsung en Huawei.

Patenten
Qualcomm ligt ook in Europa en de Verenigde Staten onder vuur en werd eerder al bestraft in China. Het bedrijf verdient vooral geld aan zijn patenten. Het heeft een monopolie op belangrijke technologie en andere bedrijven moeten betalen om die te mogen gebruiken. Qualcomm heeft kenbaar gemaakt in hoger beroep te gaan.