Volledig scherm
De Meierijstad is een samenvoeging van Sint-Oedenrode, Veghel en Schijndel. © Meierijstad

Meierijstad bestaat nog niet op Google

SINT-OEDENRODE - De nieuwe gemeente Meierijstad bestaat nog niet op Google. Maar daar wordt aan gewerkt, zo laat de gemeente weten. Wie met het navigatieprogramma van elektronicagigant Apple naar Meierijstad wil reizen, komt niet in Schijndel, Veghel of Sint-Oedenrode terecht.

De routeplanner stuurt de nietsvermoedende reiziger vooralsnog naar een punt tussen Tilburg en Moergestel. Want precies daar loopt het Meierijpad.

Fusie
Sinds 1 januari is fusiegemeente Meierijstad een feit. Maar de internetrealiteit loopt hier en daar nog achter, bijvoorbeeld bij multinationals Google en Apple. Grote internetbedrijven houden nu eenmaal niet minutieus de bestuurlijke situatie van Nederlandse gemeenten in de gaten. En ze staan ook al niet bekend om hun uitgebreide, lokale helpdesk, zo ondervindt de gemeente. ,,We zijn al een tijdje bezig om in de systemen van Google terecht te komen", licht een woordvoerder toe. ,,Want dat is voor ons veruit de belangrijkste: daar zoeken de meeste mensen."

Googlebaarheid
De 'googlebaarheid' van een gemeente bestaat in feite uit twee componenten. Zo is het handig als het gemeentehuis direct vindbaar is via kaartensysteem Google Maps. ,,Maar vorig jaar kregen we nog te horen: 'dat kan niet. Daar staat het gemeentehuis van Veghel al'. Het vergt wat op-en-neer-geregel voor we te vinden zijn." Ook wil de gemeente graag automatisch in de zoekmachineresultaten verschijnen. Wie nu pakweg Helmond, Cranendonck of Bernheze in Google intikt, ziet bijvoorbeeld direct een kaart waarop de gemeentegrenzen ingetekend staan. ,,We zijn ook bezig om dat voor elkaar te krijgen."