Volledig scherm
Martine Vriens. © Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Moeder uit Knegsel vraagt aandacht voor gezondheidsproblemen door smartphones

KNEGSEL - Het gebruik van mobieltjes door jongeren en kinderen zorgt steeds vaker voor gezondheidsproblemen. Moeder en ervaringsdeskundige Martine Vriens (46) weet dat al jaren. Volgens haar is niet het blauwe licht van de mobiele apparaten de boosdoener, maar de elektromagnetische straling. De Nederlandse wetenschap wil daar vooralsnog niet aan.

Houten huis
25 jaar woonde en werkte Martine Vriens (46) uit Knegsel als juridisch consulent in Amsterdam. De laatste jaren druk bellend met haar mobieltje. Nu is de draadloze telefoon in de ban gegaan en verruilde ze de grote stad voor een stralingsvrij houten huis. In de bossen ver weg van zendmasten en wifi. "Het begon met klachten als slapeloosheid en vermoeidheid en ontaardde uiteindelijk in verbranding van mijn huid zodra ik in de buurt kwam van een wifi-router."

Zijspoor
Vriens belandde thuis. Niet langer in staat om in een kantooromgeving te werken. Ze verhuisde naar het platteland. "De wereld raasde aan mij voorbij. Ik stond aan de zijkant op een zijspoor. En ik vroeg me af: ‘ik heb toch ook recht om deel te nemen aan het openbare leven?’ Maar in Nederland vinden mensen die last hebben van elektromagnetische straling weinig gehoor." In de wetenschap winnen vooralsnog de voorstanders van mobiel dataverkeer.

Onrecht
Maar Vriens geeft de moed niet op. Vanuit haar woning in Knegsel strijdt ze tegen wat ze zelf ‘onrecht’ noemt. "Ik wil als moeder geen missionaris zijn die vecht tegen de mobiele wereld waarin we leven. Ik vind wel dat gebruikers gewezen moeten worden op de eventuele risico's die kleven aan mobiele telefoons en andere mobiele apparaten zoals wifi-stations." Het steekt Vriens dat Nederland vasthoudt aan de opvatting dat niet bewezen is dat de straling van een mobiele telefoon gevaarlijk kan zijn. "Maar uitsluiten kunnen ze het ook niet."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement