Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Mountainbiker Rudi van Houts stopt

LUYKSGESTEL- Mountainbiker Rudi van Houts (32) zet een punt achter zijn carrière. De topsporter uit Luyksgestel was 12 jaar professioneel, vertegenwoordigde Nederland op 3 Olympische Spelen en reed in totaal 14 WK's (inclusief jeugd en beloften). Door uitblijvende interesse van een topploeg, motivatieproblemen én nieuwe uitdagingen op zijn pad kwam hij tot zijn besluit. "Het voelt goed zo", zegt Van Houts over zijn beslissing. De helft van zijn leven stond in het teken van topsport.

Op 32-jarige leeftijd vindt Van Houts het nu mooi geweest. Het heilige vuur is gedoofd bij de inwoner van Luyksgestel. "Het afgelopen jaar merkte ik dat ik me na een tegenvallende prestatie steeds moeilijker kon opladen voor een nieuw piekmoment. Vooral na de Olympische Spelen in Rio heb ik echt een paar weken thuis in een dip gezeten. Je kijkt zo lang uit naar de Spelen en dan valt het zo tegen..."

Lekke band
Even terug naar de slotdag van de Olympische Spelen op 21 augustus. Na magere klasseringen in Peking 2008 (34ste) en Londen 2012 (17e) zette Van Houts in Rio in op een top acht notering. Maar amper een half uur nadat het startschot had geklonken waren de Spelen al voorbij voor de enige Nederlandse deelnemer bij de mannen. Een lekke band gevolgd door een valpartij over de kop noopten hem tot afstappen. Later bleek dat Van Houts hierbij een spierscheuring in zijn lies had opgelopen. "Zo gruwelijk balen. Ik had echt een goede vorm tijdens de Olympische Spelen en dan gebeurt zoiets..", blikt Van Houts terug op die pechdag.

Eenmaal thuis in Luyksgestel had hij alle tijd om na te denken. "Ik moest afzeggen voor de laatste wereldbekerrace van het seizoen in Andorra. Tweeënhalve week kon ik amper trainen en dan ga je wel nadenken."

Topploeg
Van Houts wilde zich graag in Rio of tijdens de laatste wereldbeker in de kijker rijden bij een topploeg. Hij had al besloten dat hij na één seizoen afscheid zou nemen van zijn ploeg CST Superior Bart Brentjens Mountainbike Racing Team. Kleine ergernissen, onder meer over de begeleiding, lagen ten grondslag aan zijn besluit. Van Houts: "Daar had ik een andere visie over. Met Multivan Merida heb ik jarenlang in een topteam gereden dus ik had een ander verwachtingspatroon."

Door het uitblijven van concrete interesse van een nieuwe topploeg – in combinatie met twijfels over zijn motivatie – hakte Van Houts vorige maand voor zichzelf de knoop door. "Ik ben een type van alles of niets. Ik wilde niet meer een stap terugdoen."

Clinics
En nu? De Luyksgestenaar heeft plannen genoeg. "Ik wil heel graag in de fietswereld actief blijven en iets doen met mijn ervaring als topsporter. Zo ga ik voor de wielerspeciaalzaak Cycle Trend in Eersel per 1 januari clinics verzorgen aan klanten. En bij trainingscentrum Max Training in Waalre wil ik specifieke core-stabiliteitstraining gaan geven aan renners; van jeugdteams tot individuen.

Bovendien ben ik sinds kort ambassadeur van Esdee4Sport waar ik mijn ervaringen wil doorgeven aan nieuwe generaties en wie weet ga ik in de toekomst mijn trainingspapieren halen. De fietswereld is en blijft mijn wereld."