Volledig scherm
MRI-scans zijn onder meer geschikt om tumoren op te sporen. ;MRI-scans zijn onder meer geschikt om tumoren op te sporen.

MRI-scanner kassucces voor Philips

EINDHOVEN - Op het Philips-terrein in Best werd ruim dertig jaar geleden aan het eerste type gewerkt. Nu is de MRI-scan, waarmee onder meer tumoren makkelijker opgespoord kunnen worden, niet meer weg te denken uit het productenpakket van Philips.Het concern levert vandaag aan het Medisch Centrum Leeuwarden een nieuw apparaat, waardoor er nu alleen al in Nederland honderd Philips-scanners staan. Ook buiten ons land heeft de verkoop van MRI-systemen, met name in de Verenigde Staten, een hoge vlucht genomen. Philips zette er de afgelopen dertig jaar miljarden mee om. Grootste concurrent in deze markt is het Duitse Siemens.


De net afgeleverde scanner, die in Leeuwarden is geplaatst, is voorzien van een magneet met een kracht van drie Tesla. Dat is twintig keer zoveel als het eerste apparaat dat Philips in 1983 in Nederland plaatste in het Leids Universitair Centrum. Met dat apparaat kostte het een paar dagen om een patiënt volledig te scannen. Inmiddels is zo'n volledige controle van het lichaam binnen een uur mogelijk.


MRI-scans zijn bij uitstek geschikt voor onderzoek van gewrichten en bloedvaten. Alle ziekenhuizen in Nederland hebben er minstens een. De techniek maakt gebruik van delen in het menselijk lichaam die gevoelig zijn voor magnetische straling. Daardoor is ook het bekijken van het zenuwstelsel en weefsel goed mogelijk.


De apparaten zijn in de loop van de jaren sterk verbeterd. Uitdaging voor Philips is steeds geweest om de beeldkwaliteit en de snelheid te verbeteren. Vooral de laatste jaren is daar een aspect bijgekomen, de beleving van de patiënt. Enkele jaren terug introduceerde Philips een systeem waarbij de directe omgeving van de scanner naar eigen goeddunken kan worden aangepast. MRI-scanners kosten gemiddeld rond een miljoen euro, zeer geavanceerde versies kunnen wel tien miljoen kosten.


Hoewel de medische divisie van Philips afgelopen jaar goed draaide, loopt de verkoop van MRI-scans niet zoals Philips enkele jaren geleden had gehoopt. De rentabiliteit van de activiteiten staat onder druk door verminderde uitgaven van ziekenhuizen in de VS. Opmerkelijk is dat de medische divisie (Healthcare) momenteel het best draaiende onderdeel van Philips is, terwijl het concern er in het verleden vanaf wilde. De kiem voor het huidige succes legde voormalig topman Cor Boonstra in 1998, door tal van aankopen in gang te zetten. Gerard Kleisterlee zette dat beleid in hoog tempo voort.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement