MRI-scanner kassucces voor Philips
EINDHOVEN - Op het Philips-terrein in Best werd ruim dertig jaar geleden aan het eerste type gewerkt. Nu is de MRI-scan, waarmee onder meer tumoren makkelijker opgespoord kunnen worden, niet meer weg te denken uit het productenpakket van Philips.
Delen per e-mail
Het concern levert vandaag aan het Medisch Centrum Leeuwarden een nieuw apparaat, waardoor er nu alleen al in Nederland honderd Philips-scanners staan. Ook buiten ons land heeft de verkoop van MRI-systemen, met name in de Verenigde Staten, een hoge vlucht genomen. Philips zette er de afgelopen dertig jaar miljarden mee om. Grootste concurrent in deze markt is het Duitse Siemens.
De net afgeleverde scanner, die in Leeuwarden is geplaatst, is voorzien van een magneet met een kracht van drie Tesla. Dat is twintig keer zoveel als het eerste apparaat dat Philips in 1983 in Nederland plaatste in het Leids Universitair Centrum. Met dat apparaat kostte het een paar dagen om een patiënt volledig te scannen. Inmiddels is zo'n volledige controle van het lichaam binnen een uur mogelijk.
MRI-scans zijn bij uitstek geschikt voor onderzoek van gewrichten en bloedvaten. Alle ziekenhuizen in Nederland hebben er minstens een. De techniek maakt gebruik van delen in het menselijk lichaam die gevoelig zijn voor magnetische straling. Daardoor is ook het bekijken van het zenuwstelsel en weefsel goed mogelijk.
De apparaten zijn in de loop van de jaren sterk verbeterd. Uitdaging voor Philips is steeds geweest om de beeldkwaliteit en de snelheid te verbeteren. Vooral de laatste jaren is daar een aspect bijgekomen, de beleving van de patiënt. Enkele jaren terug introduceerde Philips een systeem waarbij de directe omgeving van de scanner naar eigen goeddunken kan worden aangepast. MRI-scanners kosten gemiddeld rond een miljoen euro, zeer geavanceerde versies kunnen wel tien miljoen kosten.
Hoewel de medische divisie van Philips afgelopen jaar goed draaide, loopt de verkoop van MRI-scans niet zoals Philips enkele jaren geleden had gehoopt. De rentabiliteit van de activiteiten staat onder druk door verminderde uitgaven van ziekenhuizen in de VS. Opmerkelijk is dat de medische divisie (Healthcare) momenteel het best draaiende onderdeel van Philips is, terwijl het concern er in het verleden vanaf wilde. De kiem voor het huidige succes legde voormalig topman Cor Boonstra in 1998, door tal van aankopen in gang te zetten. Gerard Kleisterlee zette dat beleid in hoog tempo voort.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit Zijn Wij
Een feest der herkenning als je bladert door deze generatietijdlijn
Drie generaties zijn de afgelopen weken aan bod gekomen in onze zomerserie Dit zijn wij: Generatie Y, X en Patat. De komende drie weken behandelen we nog de Verloren Generatie, Babyboomers en de Stille Generatie. Wil je alvast nagenieten van de mooie verhalen? Blader door de tijdlijn en ontdek pure nostalgie. -
Dit zijn wij
Catwoman (84): Ik krijg nog steeds brieven en aanzoeken
Ze danste met Fred Astaire en was de tegenspeelster van Kirk Douglas. Maar pas toen ze eind jaren 60 de rol van Catwoman vertolkte in de legendarische Amerikaanse tv-serie Batman, werd actrice Julie Newmar (84) zelf een beroemdheid. -
Patatgeneratie
Op wereldreis naar Zeeuws-Vlaanderen
Dierbare vakantieherinnering van: Vincent Brongers (52 jaar) -
Uit den ouden doosch: 'Het lijkt op een konijn'
Zes weken lang brengt deze krant verschillende generaties in beeld. Wat bindt de verschillende generaties, wie zijn hun idolen en welke voorwerpen staan in hun geheugen gegrift? In de wekelijkse video-rubriek 'Uit den ouden doosch' leggen we kinderen van nu mysterieuze voorwerpen uit het verleden voor. Deze week: de laarzenknecht. -
Kemphanen-captain: 'Zeker in deze opzet is het NK een serieuze prijs'
EINDHOVEN - Na een roerige week waarin ijshockeyclub Eindhoven Kemphanen de landelijke media haalde, staat de club nu voor een belangrijk weekend: de strijd om het Nederlands kampioenschap in Heerenveen. Zaterdag is de halve finale tegen Hijs Hokij Den Haag. Bij winst volgt zondag de finale. Aanvoerder Perry Muller von Czernicki (42) kijkt vooruit.
-
Verloren Generatie
Oud-minister Winsemius: politici durven tegenwoordig geen risico te nemen
Als minister stond hij aan de wieg van het milieubewustzijn in de jaren 80. Pieter Winsemius over het decennium waarin milieu een collectieve zorg werd. ,,Ineens gingen de ogen open.'' -
Generatie Z
'Krijg toch lekker de backpacktyfus met z’n allen'
De komende zes weken zoomen we onder de noemer Dit Zijn Wij in op de zes generaties in Nederland. Verslaggever Pim Bijl behoort tot generatie Z en stoort zich de laatste tijd aan de backpackwoede van zijn vrienden. -
Stille Generatie
Maestro Morricone (88), zegetocht van een cultheld
Zijn Once Upon a Time in the West stond begin jaren 70 bij iedere muziekliefhebber in de platenkast. Via Quentin Tarantino, fan en filmregisseur, bereikte Ennio Morricone als oude man alsnog de cultstatus bij filmliefhebbers onder de 40, de kinderen van de mensen met een 'Het gebeurde in het westen’-plaat.