Volledig scherm
Het Astense koor Pur Sangh tijdens een concert in de Dom van Keulen.

'Niet in het Nederlands te zingen'

ASTEN - Toen de repetities in september begonnen, vroeg dirigent Ad Broeksteeg zijn koorleden om thuis tenminste één pagina per week te leren. Anders zouden ze het niet redden voor 21 december.De leden van Pur Sangh hebben braaf gedaan wat de dirigent vroeg. En durven nu het kerstconcert aan, komende zondag in de Maria Presentatiekerk in Asten. Dat 'huiswerk' is niet gebruikelijk bij dit Astens gemengd koor, maar nu moest het: Pur Sangh zingt namelijk in het Russisch. En dat valt niet mee, verzekert dirigent Broeksteeg. "Een Russische dame heeft de teksten voor ons fonetisch uitgeschreven. Dan nog blijft het moeilijk. Maar je kunt het niet in het Nederlands zingen, dan klopt het niet meer.


Pur Sangh heeft gekozen voor de Liturgie van de H. Johannes Chrysostomos van Tsjaikovski. Een mis dus, waaruit het koor vier delen zingt: het Kyrie, de Cherubijnenhymne, het tafelgebed en de Communie.


"We wilden, net als vorig jaar, iets anders, iets verrassends", antwoordt Ad Broeksteeg op de vraag waarom het koor zich zoveel moeite getroost. " En toevallig had iemand van het koor een cd met Russisch-orthodoxe muziek en met deze Liturgie van Tsjaikovski. We waren het er snel over eens dat dit het zou worden."


Het publiek zal niet alleen een andere taal horen dan het gewend is met Kerstmis, ook de muziek zelf is anders. "Al is dat moeilijk in woorden uit te leggen", vindt Broeksteeg. " Soms is de muziek heel langzaam, dan weer snel. Sommige stukken klinken heel zacht, om dan van het ene op het andere moment over te gaan in heel erg hard. Regelmatig zitten er grote blokken akkoorden in die zich herhalen, waardoor je in een soort trance zou kunnen raken. Soms zingen we zelfs achtstemmig."


Het werk van Tsjaikovski wordt a capella, dus zonder begeleiding, gezongen en het duurt ongeveer twintig minuten. 'Topsport' noemt de dirigent dat.


Het concert begint met die 'topsport', Broeksteeg wil met de deur in huis vallen. Na Tsjaikovski volgt orgelconcert nr. 1 van Haydn door Rob Nederlof en het Valkenswaards Kamerorkest. Het koor zingt vervolgens de Harmoniemesse van Haydn, begeleid door genoemd orkest en door Nederlof en met medewerking van een aantal solisten. Of en wanneer het publiek het zo gewilde 'Stille Nacht, Heilige nacht' nog te horen krijgt, blijft een verrassing.


Het concert in de Astense kerk begint zondag om 14.30 uur.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement