Volledig scherm
© Thinkstock

Nieuwe wet DBA: zelfstandigen pesten

EINDHOVEN - Zekerheid in de arbeidsrelatie tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Daarvoor zou de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) moeten zorgen, maar vooralsnog is er vooral ophef.

De nieuwe wet geldt sinds 1 mei, vooralsnog is sprake van een overgangsjaar. Deskundigen met wie het ED heeft gesproken zijn niet verbaasd als het overgangsrecht wordt verlengd tot na 1 mei 2017, en dat de wet - op onderdelen - zal worden aangepast.

VAR
De nieuwe wet, die de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) vervangt door een modelovereenkomst die opdrachtgever en -nemer met elkaar overeenkomen is allerminst geruisloos in werking getreden. Onduidelijkheid en onrust voeren de boventoon, terwijl duidelijkheid het doel is.

In de 5 maanden na de invoering van de wet zijn ruim 27.000 zzp'ers opdrachten kwijtgeraakt. Nog eens 17.000 zelfstandigen konden hun opdrachten behouden door via een uitzendbureau of payroll-bedrijf te gaan werken. Er zijn ook zzp'ers die zo'n constructie juist niet willen: voor hen is een dienstverband niet aantrekkelijk.

Kat uit de boom
Werkgevers kijken de kat uit de boom, uit angst om voor onaangename verrassingen te komen staan zijn zij kopschuw geworden. Zij krijgen een garantie tot de voordeur: blijkt achteraf een 'overeenkomst tot opdracht' niet te deugen dan kan ook de opdrachtgever met een naheffing worden geconfronteerd. Dat kon voor de wetswijziging vrijwel niet.

Doordat staatssecretaris Wiebes bijna wekelijks door de politiek om opheldering wordt gevraagd, en doordat hij een commissie met arbeidsrechtdeskundigen naar de modelovereenkomsten laat kijken, trappen werkgevers op de rem om zzp'ers in te huren.

Lees donderdag meer in het ED, of via de digitale krant.