Nuenenaar ontkent oplichting Philips
HAARLEM - Eenentwintig miljoen euro. Dat zou het illegale winstaandeel zijn geweest voor de Nuenense oud-directeur vastgoed van Philips Pensioenfonds in de verkoop van het Philips-vastgoedcomplex 126 in 2006.
Van dat aandeel kreeg de 59-jarige 10,5 miljoen vrij snel na de transactie uitgekeerd. Ook een Heemsteedse vastgoedman ontving die som, terwijl hun beider Limburgse accountant drie miljoen toucheerde.
Dat kreeg de oud-directeur vrijdagochtend in de Haarlemse rechtbank voorgeschoteld van de rechtbank en het OM. Hij staat daar terecht voor oplichting, corruptie en witwassen. Voor het eerst ontkende de man glashard dat hij, buiten medeweten van zijn werkgever, meegedeeld heeft in de transactie. "Ik bestrijd dit," zei hij, toen de rechter hem voorhield dat hij voor 7/15 in de winst van 42 miljoen meedeelde. Donderdag hield hij er nog op dat de zaak hem onbekend voorkwam.
De rechtbank liet een tape horen van een afgeluisterd gesprek in een wegrestaurant in Rosmalen, waarin het drietal over de transactie praat. In dat gesprek keken ze terug op de wijze waarop het geld verdeeld was.
De rechtbank kwam ook weer met aantekeningen van een Limburgse fiscalist voor de dag, waarin de transactie van complex 126 cijfermatig uitgelegd werd. Ook daar was van eenzelfde verdeling sprake.
De oud-directeur wordt ervan beschuldigd dat hij Philips opgelicht heeft door samen met de vastgoedspecialist uit Heemstede een transactie te bedisselen, waarbij Philips Pensioenfonds feitelijk te weinig kreeg voor het vastgoed, dat uiteindelijk bij Fortis belandde.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Verloren Generatie
Oud-minister Winsemius: politici durven tegenwoordig geen risico te nemen
Als minister stond hij aan de wieg van het milieubewustzijn in de jaren 80. Pieter Winsemius over het decennium waarin milieu een collectieve zorg werd. ,,Ineens gingen de ogen open.'' -
Dit zijn wij
Hiervoor zat jouw generatie aan de buis gekluisterd
We sluiten de generatieserie Dit zijn wij af met de populairste series en tv-programma's uit jullie tijd. Alle verhalen nalezen? Bestel het Grote Generatieboek voor maar 17,50 euro. -
Dit zijn wij
Geboren tussen '45 en '55? Dan ben je een Babyboomer
Wij zijn geboren tussen circa 1945 en 1955. Wij zijn de rebellen, de spraakmakende protestgeneratie! Onze levenslust en onze ongehoorzaamheid doorbraken de verstarring en verstikkende bekrompenheid van de jaren 50. Dit zijn de Babyboomers! -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen.
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Dit zijn wij
De oorlog die drie generaties nog altijd bezighoudt
De Tweede Wereldoorlog is al 72 jaar voorbij, maar heeft Nederland nog lang niet verlaten. -
Patatgeneratie
Coffeeshopmagnaat: Het was me niet om het geld te doen
Wat ooit 's werelds grootste coffeeshop was, is nu een opslagplaats van verweesde spullen. Aan het plafond hangt een metersgrote octopus. Op de grond staat een centrifuge om joints voor te draaien. Vijf toonbanken naast elkaar geven een indruk van de immense volksstromen uit Zeeland, België en Frankrijk die hier hun wiet kochten.