Volledig scherm
NXP presenteert op de CES een chip voor in de auto die een hele printplaat vervangt. © NXP

NXP Eindhoven zet hele printplaat op één wijsvinger

EINDHOVEN - Chipfabrikant NXP demonstreert in Las Vegas deze week een chip die alle zogeheten infotainment in de auto verzorgt. De nieuwe chip vervangt een printplaat met zes chips en zorgt hierdoor voor ruimtebesparing in de auto.

Het Eindhovense bedrijf presenteert zich, in afwachting van het definitief worden van de overname door Qualcomm, dit jaar nog zelfstandig op de Consumenten Elektronica Show (CES).

Met de nieuwe chip bevat een auto zowel conventionele AM/FM, als digitale DAB radio en zijn verder alle audio besturingssystemen aan boord. Hij kan worden gecombineerd met multimediachips en versterkerchips die NXP ook levert. Volgens NXP is de nieuwe chip de eerste in de wereld die alle wereldwijde mogelijkheden combineert en de werking eenvoudiger maakt. Een woordvoerder noemt de chip een reuzensprong voor de industrie, ook omdat de chip makkelijk te programmeren is.

Behalve de nieuwe autochip laat NXP op de CES, die wordt gezien als de belangrijkste elektronicabeurzen ter wereld, nieuwigheden zien voor het zogeheten internet der dingen. Samen met Microsoft demonstreert het bedrijf beveiligingschips voor het zogeheten Microsoft Azure platform. Daarmee kunnen grote aantallen apparaten en sensoren beveiligd aan het internet worden gekoppeld. Bovendien maken de nieuwe chips het systeem zelflerend en is besturing met de stem mogelijk.