Volledig scherm
© Irene Wouters

NXP krijgt prijs voor tegengaan van slavernij

EINDHOVEN - NXP Semiconductors in Eindhoven heeft de Stop Slavernij prijs gekregen van de Thomson Reuters Foundation, de welzijnsafdeling van persbureau Reuters.

Deze eerste wereldwijde prijs voor bedrijven die gedwongen arbeid in hun productieketen uitbannen, werd in Londen uitgereikt. NXP kreeg de prijs omdat het bedrijf sinds 2012 in het hele concern en bij al zijn toeleveranciers moderne slavernij bestrijdt.

Paspoort
Een van de maatregelen is een verbod om werkers te verplichten hun paspoort bij hun bazen in bewaring te stellen. NXP kiest zijn wervingsbureaus zorgvuldig en betaalt voor hun diensten, zodat ze dat niet bij de werkers in rekening brengen. Het bedrijf controleert dat dit beleid tot aan de eerste bronnen van zijn producten wordt uitgevoerd.

Koppelbazen
Moderne slavernij, onder meer door afhankelijkheid als gevolg van schulden, vindt topman Rick Clemmer van NXP een schending van mensenrechten, zo verklaart hij. "Wij werken wereldwijd met honderden toeleveranciers, waar we diep in gegraven hebben. We willen zeker zijn dat de mensen die voor onze producten werken niet gegijzeld worden door koppelbazen. Met onze toeleveranciers werken we aan training, controle, correctie, opnieuw controleren en motiveren om de juiste dingen te doen. We zijn trots dat we daarmee zoveel bereikt hebben en deze prijs hebben gekregen."