Volledig scherm
© Irene Wouters

NXP moet in moeilijke markt nog steeds inleveren

EINDHOVEN – NXP Semiconductors in Eindhoven moet door de moeilijke chipmarkt nog steeds omzet inleveren.

Tegelijk weet het bedrijf wel de winstgevendheid te verbeteren, dankzij de fusie met Freescale. Over het feit dat NXP volgens financiële bronnen inmiddels zelf als mogelijke prooi wordt gezien door branchegenoot Qualcomm wordt in het kwartaalbericht met geen woord gerept. Volgens deze bronnen zijn partijen het bijna eens over overname voor 30- tot 37 miljard dollar.

De omzet van NXP bedroeg 2,47 miljard dollar (2,26 miljard euro), ofwel 62 procent meer dan een jaar eerder. Maar toen was Freescale nog niet toegevoegd en als daar rekening mee gehouden wordt, dan daalt de omzet 3,2 procent. Toch was topman Rick Clemmer niet negatief. "Als we onze belangrijke divisie met autochips bekijken, zien we een relatieve stijging van 5 procent. Bovendien zijn er meetbare positieve trends in de meeste van onze divisies die al zorgden voor een toename van 4 procent van de omzet, vergeleken met het tweede kwartaal van dit jaar. De integratie na de overname van Freescale pakt bovendien goed uit en het levert veel voordeel op. Onze klanten geven aan ook veel voordelen te zien." De winst van NXP steeg naar 691 miljoen dollar (634 miljoen euro), 14 procent meer dan het vorige kwartaal.

De grote bloeder van NXP was de afdeling die beveiligde identificatiechips levert voor onder meer keycards en elektronische sleutels. Die leverde 34 procent omzet in en kwam op 178 miljoen dollar, tegen 269 miljoen een jaar eerder. Ook de beveiligde communicatiechips deed een stap terug naar 592 miljoen dollar tegen 623 miljoen een jaar eerder. Chips voor besturing en onder meer zendmasten leverde 2 procent in naar 476 miljoen dollar. De omzet in de auto-divisie van NXP bedroeg 853 miljoen dollar, 5 procent meer dan de afdelingen van NXP en Freescale vorig jaar opgeteld.

De inmiddels afgestoten Standaard Producten stonden nog voor 320 miljoen dollar in de boeken. Het bedrijf heeft toestemming van de Europese Commissie om dit onderdeel, dat onder meer transistoren, diodes en condensatoren maakt, te verkopen aan de Chinese investeerders JAC Capital en Wise Road Capital, die er 2,4 miljard euro voor neerleggen. Het onderdeel gaat naar verwachting nog dit jaar verder onder de naam Nexperia met het hoofdkantoor in een deel van de vestiging van NXP in Nijmegen.