Volledig scherm
© Thinkstock

OM wil dwang tbs voor sexting kwetsbare meisjes door Brian S. uit Deurne

DEN BOSCH - Brian S. uit Deurne is volgens het OM een gevaar voor de samenleving, met name voor jonge meisjes. Hij (28) moet vijf jaar cel krijgen gevolgd door dwang-tbs wegens sexting en afpersing van kwetsbare minderjarige meisjes, iets waarvoor hij al was veroordeeld en wat hij nu uitbreidde door te doen alsof hij een Deurnes kind gevangenhield.

Dat was zijn overbuurmeisje. Deze verdween januari vorig jaar uit een jeugdkliniek. Haar tante kreeg opeens via Facebook berichten van het meisje: ze werd gevangen gehouden, verkracht en dat zou doorgaan als tante geen geld en seksfilmpjes van haarzelf gaf. Al snel kwam een man op de lijn, hij zou haar naar ‘een apenland’ sturen als tante niet snel over de brug kwam.

Vrouw bevrijd
De politie nam stiekem de chats over en had de man al snel in het vizier. Niet in de laatste plaats omdat ze een paar maanden eerder een vrouw uit zijn huis hadden bevrijd. En omdat op zijn –goed verstopte- telefoons allerlei andere chats met meisjes naar boven kwamen.

Het bleek een vrijwel onontwarbare kluwen. De politie kon zeven slachtoffertjes achterhalen, meisjes tussen de 13 en 16 jaar. Vaak kende hij ze en wist dat ze in een moeilijke periode zaten. Hij benaderde hen via Facebook als directrice van een modellenbureau en vroeg lingerie- en naaktfoto’s.

Maar ook deed hij alsof hij dergelijke foto’s al had en ze op internet zou zetten als hij niet meer foto’s en filmpjes kreeg. Hij omschreef nauwkeurig wat hij wilde zien. Veel meisjes kregen daarnaast het aanbod om geld met seks te verdienen. Ze werden onder grote druk gezet: een meisje moest op school snel in het toilet zichzelf filmen anders verliep een deadline. Hij benaderde zijn slachtoffers ook onder andere namen, deed dan alsof hij wilde helpen en drong aan dat ze de filmpjes maakten, dan ‘waren ze er van af.’

Rechtszaak
Twee jaar geleden zat hij voor eenzelfde soort zaken al voor de rechter. Die veroordeelde hem tot dertig maanden cel, maar hij ging in hoger beroep en mocht dat in vrijheid afwachten. Maar binnen luttele weken was hij alweer bezig. In de rechtbank gaf hij alles toe, op een ding na: hij zou een 14-jarig meisje thuis hebben opgezocht, haar toen hebben vastgebonden en verkracht.

Het Pieter Baancentrum is maanden met hem bezig geweest en zag vele stoornissen. Daarbij bleek ook dat hij vroeger is verwaarloosd door zijn ouders, mishandeld en op school zo werd gepest dat hij nauwelijks les kreeg. Hij zegt nu zelf heel graag behandeld te willen worden, maar officier Ingrid Masselink heeft daar grote twijfels bij.

De officier was des duivels. Gezien de vorige zaak, en dat was niet eens de eerste, twijfelt zij of nu wel alle meisjes zijn gevonden. Ze had gehoopt dat de rechtszaal vol pubers zat, nog steeds worden de gevaren van internet onderschat en ze verwees naar de zaak tegen Ayden C. die met zijn sextings de Canadese Amanda Todd de dood indreef. Ze was trots op de genoemde slachtoffers, die de moed hadden naar de politie te gaan, alle schaamte ten spijt.

Gewetenloos
Voor Brian had ze geen goed woord over. Ronduit stuitend en gewetenloos noemde ze hem en wees op een rapport waarin de man in 2013 al een seksueel tikkende tijdbom werd genoemd. Deskundigen willen hem klinisch behandelen, maar dat vindt ze te vrij, Masselink eist naast de vijf jaar ook dwang-tbs. Over twee weken dient het hoger beroep in de eerdere zaak waarvoor hij dertig maanden kreeg.

Advocate R. van den Hemel benadrukte dat Brian S. (nu) spijt heeft, niets te maken had met de verdwijning van het weggelopen buurmeisje en dat de meisjes de foto's zelf hadden gemaakt, soms al lang voordat hij daar om vroeg.