Volledig scherm

Ook horeca in De Spijker

EINDHOVEN – Er komt horeca in het pand op Stratumseind waar nu nog ijzerwarenwinkel De Spijker gevestigd is. Op 11 maart sluit De Spijker na precies zeventig jaar haar deuren.

Eigenaar van het pand D. Schulte, van het gelijknamige graveerbedrijf op de eerste verdieping van het huis, is in onderhandeling hierover met een lokale ondernemer. Omdat er nog niks getekend is, kan Schulte nog niets zeggen over de definitieve invulling van het pand. Over een maand wordt hierover mogelijk meer bekend. Volgens een woordvoerder van DTZ Zadelhoff krijgt ook de leegstaande ruimte naast De Spijker een horeca-invulling. De eigenaar van dat pand heeft een voorkeur voor bijvoorbeeld een lunchroom.

Schulte zelf is de laatste ’bewoner’ van Stratumseind, die is geboren en getogen in die straat. Hoewel hij inmiddels ergens anders woont, heeft hij nog altijd zijn graveerbedrijf op de eerste verdieping. Zijn vader Dé Schulte vestigde De Spijker in maart 1936 in het driehonderd jaar oude huis. Met de sluiting van de winkel verdwijnt één van de laatste zaken op de uitgaansstraat waar niet gegeten of gedronken kan worden.

De belangstelling van ondernemers voor het leegkomende pand is groot, volgens Schulte. „Het is voor horeca een prachtige plek. Grenzend aan het centrum en zo meteen aan de zuidkant van heringerichte Catharinaplein. Dan kun je hier prachtig in de zon op een terras zitten.”

Inmiddels loopt de uitverkoop van honderdduizenden schroefjes, boutjes, moeren, ringetjes en honderden andere artikelen in De Spijker op volle toeren. Met duizenden tegelijk worden de ijzerwaren per doos verkocht. Eigenaar Cor Enzlin: „Ons geluk is dat veel van onze klanten hobbyisten en een beetje rommelaars zijn. Voor hen maakt een doosje meer of minder op de werkplaats met nog meer spullen niet zoveel uit.”

Alles wat overblijft wordt uiteindelijk opgekocht door een leverancier van De Spijker. „Dit is een goed moment om te stoppen, want over vijf jaar hoeven leveranciers dit soort spullen ook niet meer. IJzerwarenwinkels als De Spijker zijn een uitstervend ras.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement