Volledig scherm
© RGB Stock

Opinie - Alternatieve genezers in een kwaad daglicht gesteld

OPINIE - Heleen Hollenberg uit Helmond is regressietherapeut. Zij heeft dit opinie artikel geschreven.

De 40.000 andere aanbieders van alternatieve zorg kunnen niet op één lijn worden gesteld met de kliniek Revitalis in Waalre. Onder de kop 'Is 't andere zorg of is het kwakzalverij?' stond op 26 januari een artikel in het ED over misstanden die zijn geconstateerd in de Waalrese kliniek voor alternatieve genezing Revitalis. Ik geloof best dat daar misstanden zijn en ik vind het prima dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg ingrijpt. Maar de toon waarop erover geschreven wordt- de wijze waarop de kliniek en alles wat daar gebeurt belachelijk wordt gemaakt - staat me niet aan.

Nog erger is dat Revitalis in één adem wordt genoemd met de andere 40.000 aanbieders van alternatieve zorg. Daarbij wordt een rapport uit 2002 aangehaald, waarin alternatieve genezers handelaars in hoop worden genoemd, die geld willen verdienen aan wanhopige mensen. Dus als misstanden zijn geconstateerd in één kliniek voor alternatieve geneeskunde, betekent dat dat alle alternatieve genezers niet deugen. Dat lijkt me veel te ver gaan. Als misstanden zijn geconstateerd bij één neuroloog of één afdeling van een ziekenhuis, zeggen we ook niet dat de hele reguliere geneeskunde niet deugt.

Oordeel
De titel suggereert dat de journalist antwoord wil vinden op de vraag wat alternatieve zorg is. Maar nergens in het hele artikel geeft hij er blijk van zich te hebben verdiept in wat alternatieve zorg precies is. Het lijkt er niet op dat hij met verschillende aanbieders van alternatieve zorg heeft gesproken. Of met patiënten die er gebruik van hebben gemaakt. Het is duidelijk dat de schrijver bij voorbaat zijn oordeel al klaar had. Dat noem ik geen journalistiek, maar stemmingmakerij.

Mijn ervaringen als regressietherapeut zijn heel anders. Mijn cliënten zijn zelfbewuste mensen, die op zoek zijn naar verdieping en geenszins wanhopig zijn. Ik schat dat 80 procent van mijn cliënten baat heeft bij therapie. Ik heb dit beroep gekozen, omdat ik het geweldig mooi vind. Voor het geld had ik beter software-engineer kunnen blijven bij Philips. Ik verdien misschien 3.000 euro netto per jaar, niet echt een vetpot. Ook mijn ongeveer 200 collega's in Nederland zien hun vak als een roeping. Zij hebben er vaak een baan naast om rond te kunnen komen.

Ervaringen
Als patiënt heb ik goede ervaring met Chinese kruiden, homeopathie en een bevriend alternatief genezer die werkt met energie en gesprekken. Van vrienden weet ik dat zij genezen zijn van chronische oorontsteking door homeopathie en chronische hoofdpijn door acupunctuur, terwijl de reguliere zorg niets voor hen kon doen. En ja, ik heb ook mindere ervaringen met alternatieve genezers.

Het doet mij pijn dat mijn beroepsgroep wordt zwart gemaakt in het ED. Ik denk dat het de angst is dat men zweverig overkomt en niet meer serieus wordt genomen. Kom op ED, laat je niet bang maken door de gevestigde orde.