Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Opinie - Klein maar fijn Tejaterke Best

OPINIE - Aaldert van der Vlies is raadslid van ChristenUnie Best. Hij heeft deze opinie bijdrage geschreven.

In het artikel over het Bestse 't Tejaterke (ED 24-12) klinken sombere geluiden door. Voor toekomstige vervangingen, blijkens de exploitatiebegroting 2017, 2018 en 2019 minimaal zo'n 15.500 euro per jaar, wordt plotseling de mogelijkheid van reservering betwijfeld.

Er is een wens om (nog) meer te investeren. Maar dienen die inspanningen niet allereerst te worden gericht op de invulling van bij een theater passende activiteiten?

Wie de site bekijkt, ziet geen evenementenagenda voor 2017, wat bepaald niet bemoedigend is. Dus inkomsten genereren! Alleen dan zal de baropbrengst meer in de buurt van de begrote 50.000 euro kunnen komen. De huurinkomsten van de vaste gebruikers kunnen als 'klein bier' worden beschouwd. De grond is al langere tijd eigendom van de gemeente. De Rabobank heeft daarom als onderpand euro's in plaats van stenen bedongen en derhalve staat de gemeente Best borg voor een ton.

Tweedehands
De lening van de gemeente aan de stichting Abocuna bedraagt 75.000 euro, samen 175.000 euro. Daartegenover staat een gebouw waarvan de inventaris zoals tribune, hoogwerker, bar en keukeninrichting als 'tweedehands' op de begroting staan.

Preferentie speelt hier geen rol. Zonodig wordt de gemeente Best door de Rabobank gewoon aangesproken op haar borgstelling. Dat heet risico.

Dat er geen risico is, heeft wethouder Verheijen al eerder geroepen en na een korte toelichting mijnerzijds tijdens een raadsvergadering schoorvoetend van nihil naar laag bijgesteld.

Ik ben begunstiger van 't Tejaterke, fan van een cultureel centrum in onze dorpsgemeenschap en ben bereid mijn bijdrage te verdubbelen. Wellicht dat een 'artistieke aanjager' kan bijdragen aan wat ons Tejaterke moet worden. Een klein maar fijn en rendabel theater!