Het Ommelse recreatiepark Prinsenmeer van de Oostappen Groep gezien vanuit de lucht. archieffoto Karel Tomeï/Flying Camera
Volledig scherm
Het Ommelse recreatiepark Prinsenmeer van de Oostappen Groep gezien vanuit de lucht. archieffoto Karel Tomeï/Flying Camera

OPSTEKER - Oostappen Groep spint garen bij crisis

OMMEL - In economisch zware tijden speurt het ED naar lichtpuntjes, naar bedrijven die het wél goed doen of komen met nieuwe ontwikkelingen. Aanmelden kan via economie@ed.nl. Dit keer: de Ommelse Oostappen Groep.


De Ommelse Oostappen Groep heeft het aantal boekingen de afgelopen maanden flink zien stijgen. De exploitant van recreatieparken ziet dat vakantiegangers sinds de economische crisis vaker de voorkeur geven aan een verblijf in eigen land, in plaats van uit te wijken naar een duurdere bestemming in het buitenland. In 2008 groeide het aantal overnachtingen met ruim 200.000, vergeleken met het jaar daarvoor.

In het laatste kwartaal van het afgelopen jaar zag Oostappen het aantal boekingen met tien procent toenemen. Het jaar 2008 ging bij de Ommelse onderneming dan ook de boeken in als recordjaar met ruim drie miljoen overnachtingen, verspreid over negen recreatieparken in Nederland en België. De jaaromzet steeg met vier miljoen naar dertig miljoen euro.

"De vakantie in eigen land wint door de kredietcrisis aan populariteit.", stelt Jos Mennen, directeur beleidszaken bij de Oostappen Groep. "We hebben op tijd ingespeeld op de economische ontwikkelingen door te investeren. Zo hebben we onder meer besloten vol in te zetten op verhuur en hebben we meer dan tweehonderd chalets, appartementen en stacaravans gebouwd. De markt voor mensen met hun eigen caravan staat momenteel onder druk maar de vraag naar de stacaravan als gunstig geprijsde verhuuraccommodatie is enorm gestegen. Bovendien groeit de vraag naar dagrecreatie met een overnachting."

In 2007 heeft Oostappen de organisatie tegen het licht gehouden om op de kosten te besparen. Bij het hoofdkantoor werden drie voltijd-arbeidsplaatsen geschrapt, niet gebruikte stukken grond werden van de hand gedaan en ook enkele horeca-activiteiten werden gestaakt. "Meer kwaliteit voor onze klanten, dat was het doel. En inmiddels zijn we prima op weg", aldus Mennen. "Bovendien hebben besloten onze prijzen te verlagen."

Terwijl veel bedrijven in deze tijd van economische teruggang steen en been klagen over de houding van banken, klinkt er in Ommel een heel ander geluid: "Zowel onze Nederlandse als Belgische bank denkt goed met ons mee. Prima partners dus." De Oostappen Groep wil binnen vier jaar tien miljoen euro investeren in de recreatiegroep.

Het bedrijf is onder meer eigenaar van het Prinsenmeer in Asten, Brugse Heide in Valkenswaard en het Blauwe Meer in Lommel. In Lommel wil Oostappen flink uitbreiden door het aantal recreatieplaatsen te verdubbelen naar 1.765 plaatsen. In totaal heeft de parkengroep voor 9.000 plaatsen ruim 400 hectare recreatiegrond aan oppervlakte.

Opsteker: in e conomisch zware tijden speurt het ED naar lichtpuntjes, naar bedrijven die het wel goed doen of komen met nieuwe ontwikkelingen. Aanmelden kan via e-mail.