Volledig scherm
Pieter Wiegersma voor het Klein Kasteel in Deurne, waar hij woonde en werkte. foto Ton de Hond

Oud-Deurnenaar Pieter Wiegersma overleden

DEURNE - In Brussel is op zaterdag 23 mei de oud-Deurnese kunstenaar Pieter Wiegersma op bijna 89-jarige leeftijd overleden.Dat heeft zijn familie donderdag bekendgemaakt, vlak nadat de begrafenis in besloten kring had plaatsgevonden.


Pieter Wiegersma was de tweede in het rijtje van vijf zonen uit het huwelijk van de legendarische Deurnese arts en kunstenaar Hendrik Wiegersma en Petronella Daniëls.


Pieter Wiegersma zal om tal van kwaliteiten in de herinnering blijven. Als glazenier maakte hij gebrandschilderde ramen voor onder andere de doop- en Mariakapel in de St. Jan in Den Bosch, de Eindhovense Catharinakerk, de Deurnese Willibrorduskerk en het gemeentehuis in zijn toenmalige woonplaats. Zijn glazenierscarrière duurde van 1938 tot medio jaren zestig. Toen de kerken als gevolg van de deconfessionalisering geen geld meer hadden voor grote opdrachten, legde hij zich toe op het ontwerpen van grote wandtapijten voor publieke ruimten. Daarmee veranderde zijn thematiek: na de iconografie in glas kwam de verbeelding van de natuur in zuiver schapenwol.


Zijn leven lang heeft Pieter Wiegersma ook geschilderd en getekend. Favoriete onderwerpen: de natuur in alle seizoenen, Deurne en de Peel, Zuid-Frankrijk en het vrouwelijk naakt. Op latere leeftijd kwam daar figuratief constructivisme bij. Wiegersma maakte ook stijlvolle sieraden, waarbij hij in strakke vormen het beste uit de natuur koppelde aan edelmetaal.


En dan was er nog het schrijversschap, waartoe hij zich halverwege de jaren negentig bekende. Van zijn hand verschenen verhalenbundels als 'De postbode van de hemel' en 'Vriendschap in enveloppen'.


In zijn literair werk verhaalt hij onder andere over het Deurne van zijn jeugd en het artistieke milieu waarin hij opgroeide. Mild en met humor als het over gewone mensen gaat en scherp en venijnig als er zoiets als bureaucratie om de hoek komt kijken.


Aan gemakzucht in de kunst had hij zijn leven lang een hekel. Zijn uitgesproken meningen leidden soms tot hevige conflicten, onder andere met kunstpausen als Lambert Tegenbosch en Domien van Gendt.


Ook met Deurne had Pieter Wiegersma een typische haat-liefde verhouding. Hij woonde en werkte er graag aan het Haageind (Klein Kasteel) en aan de Liesselseweg (in en tegenover het ouderlijk huis), maar hij kon er zich ook mateloos ergeren aan de onkunde en onverschilligheid van bestuurders, die hem én de cultuur in brede zin moesten financieren.


Wiegersma liep vooral tegen de bureaucratie te hoop nadat hij in 1965 het initiatief nam tot oprichting van een museum voor de kunst van het interbellum, meer in het bijzonder de kunst van zijn vader en diens artistieke vrienden. Zijn Dinghuis-collectie verhuisde in 1976 naar De Wieger, het tot museum omgebouwde woonhuis van zijn ouders. Pieter Wiegersma werd daarvan de eerste directeur. Hij genoot van het maken van exposities, maar ergerde zich groen en geel aan het voortdurend gebrek aan financiële middelen. In 1985 hield hij het bij De Wieger én in Deurne voor gezien, al zou hij er nog vaak op bezoek komen. De laatste decennia woonde en werkte Wiegersma vooral in Brussel en in zijn geliefde Zuid Frankrijk.

Jaartallen & feiten:


- 2 juli 1920: Pieter Wiegersma in Deurne geboren als tweede zoon van Hendrik Wiegersma en Petronella Daniëls.

- 1938: vestigt zich als glazenier in Deurne.

- 1942: trouwt Flossy Goyarts.

- Wordt vader van vier kinderen.

- Na de oorlog: glazenier, ontwerper van gobelins en sieraden, schilder/tekenaar en schrijver.

- 1965-1985: grondlegger en artistiek directeur museum De Wieger in Deurne.

- 1985-heden: actief als beeldend kunstenaar en schrijver.

- 23 mei 2009: overleden te Brussel.

Volledig scherm
Een gebrandschilderd raam van Pieter Wiegersma. foto Jurriaan Balke
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement