Volledig scherm
© Menno Boon

Philips-gepensioneerden woest op Pensioensfonds

EINDHOVEN - De Federatie van Philips Verenigingen van Gepensioneerden (FPVG) - waar 15.000 vroegere Philips-werknemers bij zijn aangesloten - is onthutst over de gang van zaken bij het Philips Pensioenfonds. Ze liggen met het fonds in de clinch over het herstel van de dekkingsgraad.

Die geeft aan of er genoeg geld in de pot van het pensioenfonds zit om op termijn aan de verplichtingen te voldoen. Bij Philips zit de dekkingsgraad onder het wettelijke niveau waardoor de financiële buffer onvoldoende is. Daarom moet het Philips Pensioenfonds jaarlijks een herstelplan opstellen. Met dat plan zijn de gepensioneerden het niet eens. Begin dit jaar is besloten om huidige Philips-medewerkers niet meer bij te laten dragen aan het herstel. En dus draaien de gepensioneerden, in totaal zo'n 56.000 oud-Philips-mensen, daarvoor op.

Juridische stappen
Tot grote onvrede van de in Eindhoven gevestigde FPVG, die zinspeelt op juridische stappen. "We vechten dit besluit aan", zegt voorzitter Roel Fonville, oud-directeur van Philips Healthcare in Best. "We hebben juridisch advies ingewonnen en dit is in strijd met de wet." Het steekt hem dat Philips niet heeft overlegd met de bonden. "Als te weinig premie wordt betaald om pensioenen in te kopen, laat je dat weten aan de CAO-partners. En bekijk je hoe je dit samen kunt oplossen."

Bovendien loopt de koopkrachtontwikkeling van de gepensioneerden al jaren achter op die van de werknemers omdat indexatie uitblijft. De federatie gaat volgende week om tafel met Philips Pensioenfonds en eist binnen een paar weken antwoord op de brief die over de kwestie is gestuurd.