Volledig scherm
© Menno Boon/beeldwaren.nl

Philips koopt voor 1,25 miljard aan obligaties terug

EINDHOVEN - Philips gaat voor 1,25 miljard dollar aan obligaties terugkopen. Dat maakte het technologieconcern dinsdag bekend.

De operatie wordt gefinancierd met contanten en kortlopende schulden en is onderdeel van de inspanningen van Philips om zijn jaarlijkse rentelasten te verminderen. De terugkoop betreft obligaties van 5,75 procent met een oorspronkelijke looptijd tot maart 2018. De terugkoop vindt plaats op 20 januari volgend jaar en resulteert voor Philips in een vermindering van de winst voor belastingen met circa 65 miljoen dollar in het vierde kwartaal van 2016.

Rentelasten
De transactie draagt bij aan de doelstelling van Philips om de jaarlijkse rentelasten met circa 100 miljoen euro te verminderen. Door het eerder aflossen van hoogrentedragende bedrijfsobligaties wil Philips de rentelasten drukken. Zeker na de beursgang van de lichtdivisie, Philips Lighting en de verkoop van Lumileds, beschikt het medische technologiebedrijf over voldoende middelen om dit te kunnen doen. Philips is niet het enige bedrijf dat relatief dure obligaties terugkoopt. KPN en PostNL gingen het bedrijf daar dit jaar in voor. Het terugkopen van obligatieleningen is momenteel populair onder grote bedrijven vanwege de lage rente. Dat maakt het aantrekkelijk om oude leningen met een hoge couponrente vervroegd af te lossen.